Trinxat de col i patata

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

4-5 patates mitjanes
1 kg de col
5-6 talls de cansalada viada
Botifarra negre (opcional)
2 grans d'all (opcional)
Oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Tallem les patates a trossos, les bullim amb un punt de sal i vigilem que no es desfacin. Les retirem i les reservem. Rentem la col i separem les fulles. La bullim a la mateixa aigua on hem cuit les patates.

Ho posem tot en una escorredora. Tallem la cansalada a trossets petits in la enrossim a la paella, la retirem i la reservem. A la mateixa paella saltem els alls sencers, els retirem quant comencin a agafar color i els reservem. Trinxem la patata i la col amb una forquilla. No ha de quedar un puré, només aixafat. Ho saltem amb l'oli on hem cuit la cansalada. Al final barregem la cansalada (en guardem una mica per guarnir plat).
Tradicionalment es serveix en forma de truita. En aquest cas, hem saltat per separat cada ració en una paella petita. També ho podem saltar tot junt i, a cada plat, donar-li  forma amb un motlle d'emplatar  tal com es veu a la fotografia.

 

 

 

 

PER SABER-NE MÉS

El trinxat és un plat tradicional de la Cerdanya, l'Alt Urgell i Andorra que s'ha estès a tot el territori. A Puigcerdà, durant el mes de febrer, es celebra la Festa del Trinxat. Aquest plat, protagonista de la festa, s'elabora amb trumfes (patata cerdana) i amb la col d'hivern, (una col d'una varietat molt concreta, que ha d'haver estat tocada pel gel de les nits cerdanes), a més de la imprescindible rosta del porc de la terra i el suc de fregir la rosta, que serveix per lligar el plat.

RESULTAT A TAULA

Un plat d'hivern energètic, econòmic i tradicional de la cuina catalana. Què vagi de gust!

Montse