Llenguado

Llenguado o palaí, Solea solea o Solea vulgaris, (cast.: llenguado, serpa, suela), de la família dels soleids. Peix de l'ordre dels pleuronectiformes. Té el cos oval i molt aplanat, la boca lateral i els ulls al costat dret del cos. Del costat on té els ulls és d'un color bru, verdós o gris amb taques fosques, i del costat cec és de color blanquinós. Les aletes parelles i la caudal són reduïdes i, a la vora externa de l'aleta pectoral, té una taca negra. La carn és molt apreciada i té un gran interès comercial.

Hàbitat i reproducció:
El llenguado comú viu enterrat a la sorra, des de la platja fins a 200 metres de fondària. Altres espècies com el llenguado de fonera es troben fins a 1.350 metres. La reproducció té lloc entre els mesos de gener i agost. Madura sexualment entre els 3 i 5 anys. La longevitat establerta és de 24 anys per als mascles i 27 anys per a les femelles. La talla mínima legal de captura és de 20 cm. El llenguado pot arribar a fer 50 cm. S'alimenta principalment de cucs, mol·luscs i petits crustacis.

 

Curiositat:
Sabíeu que el llenguado neix amb un ull a cada banda del cos? A mesura que va creixent, els ulls es van desplaçant fins a quedar al mateix costat. Això els serveix de protecció, ja que es passa la majoria del temps enterrat a la sorra.

 

Pesca:
Es pesca amb arts de platja, d'arrossegament, tresmalls i palangres de fons.

 

Referències: Gran Enciclopèdia Catalana, Pescats Nets i Menjats, Gencat.Enciclopèdia.cat, Wikipèdia.

 

RECEPTES:
El podem cuinar a la planxa, fregit, a la meunière, amb ametlles...


Llenguado a la meunière