Carxofes confitades

INGREDIENTS

Carxofes
1 cullerada de grans de pebre
1 gra d'all
2-3 fulles de menta
Oli d'oliva 0,4 º
Sal de Maldon

PREPARACIÓ

Confitem les carxofes
Les carxofes les triem tendres, millor si no són gaire grans, que siguin ben tancades amb les fulles molt juntes.
Tallem la part superior de les fulles, retirem les fulles exteriors i ens quedem només la part més tendra deixant una part del tronc repelat. Les tallem en 4 quarts o en més trossos en funció de la mida de les carxofes.
Posem les carxofes en una cassola, les cobrim d'oli, hi afegim el gra d'all, 1 cullerada de pebre en gra i la menta. Comencem a escalfar suaument controlant amb un termòmetre que la temperatura no passi de 100ºC. Les deixem coure 30-40 minuts, les punxem amb una forquilla per comprovar si ja estan toves i ja les tenim llestes. A l'hora de servir-les, les escorrem damunt paper de cuina i les servim amb un puntet de sal de Maldon.
Aquest procés de confitar ens el va explicar el nostre bon amic Xef Biktor, i ell el va treure del "blog de la mami"

Carxofes en conservaConserva
Si volem guardar-les en conserva, prèviament a la cocció esterilitzarem els pots de vidre.
Hem de rentar bé els pots i les tapes, bullir-los durant 15-20 minuts i deixar-los escórrer damunt d'un drap ben net fins que els pots siguin secs.
Quan les carxofes siguin cuites, abans que es refredin, les posem amb pots de vidre i els omplim fins dalt amb l'oli calent. Hi afegim unes gotetes de vinagre o llimona, tanquem el pot ben fort i el deixem de cap per avall unes hores; així es farà el buit i es conservaran millor. D'aquesta manera se'ns guardaran uns quants mesos i tindrem carxofes tot l'any.


PER SABER-NE MÉS

Quan coem les carxofes és important que la temperatura no passi dels 100ºC per evitar que les carxofes es fregeixin. D'aquesta forma quedaran molt gustoses i tendres. Si al començament ens passem de temperatura, podem treure la cassola del foc o ajustar afegint una mica d'oli fred. A 100ºC veurem que l'oli fa una fina línia de bombolletes que pugen cap a la superfície.
L'oli no el llenceu! El podem aprofitar per fregir o cuinar altres plats.

RESULTAT
Unes carxofes tendres i gustoses per servir com a aperitiu, preparar alguna tapa o acompanyar algun plat.

 

Montse