Gogillo de dentón

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
800 g de déntol a talls 
1 ceba
4 grans d'all
1 tomàquet petit (70-80 g)
Brou de peix o aigua mineral
Oli  d'oliva verge extra
15-20 brins de safrà
Sal

Per al brou de peix
Les espines i cap del peix
1 ceba
1 tros de porro
2 o 3 grans d'all sencers
Oli d'oliva


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparem el brou
Agafem una olla, hi posem un raig d'oli, afegim el peix, la ceba  i el porro tallats a trossos; els alls els afegim sencers. Escalfem i deixem coure fins que el peix comenci a agafar-se al fons de l'olla. Afegim l'aigua i deixem que bulli 15-20 minuts. Parem la cocció  i deixem reposar 10 minuts més.

Preparació del "groguillo"
Piquem la ceba i els alls  per separat i els reservem.  Tallem el tomàquet a trossos petits i ho reservem.
Agafem una paella amb una mica d'oli i sofregim la ceba. Quan la ceba comenci a daurar-se afegim 2 alls ben picats i el tomàquet a trossos (sense abusar-ne, perquè no agafi un color massa vermell que desvirtuaria el color groc tan peculiar que li dóna el nom).
Un cop fet el sofregit, incorporem el brou de peix a la mateixa paella i ho deixem coure tot plegat uns 15 minuts. Si no tenim brou de peix, podem posar-hi aigua, però amb brou quedarà millor.

Seguidament amanim el peix amb sal i pebre i el disposem en una cassola. Hi abocarem per sobre el  contingut de la paella, que ha de cobrir el peix. Posarem la cassola al foc i deixarem coure a foc mig 10-15 minuts, segons el que requereixi el gruix del peix. 

Mentre el peix es cou, piquem en un morter, els brins de safrà amb 2 grans d'all (els que teniem reservats) i una mica de sal i ho afegim a la cassola als últims moments de la cocció i ho deixem coure 2 minuts. 


Opcional: A fi que sigui un plat ben reeixit, la salsa ha de quedar completament groga, aquesta coloració que és allò que plau d'aquest plat mariner tan natural, es pot reforçar de to posant a la picada un rovell d'ou passat per aigua.
Ja tenim el plat llest per sevir a taula. Nosaltres l'hem presentat amb una mica de cibulet.  Si el deixem reposar, el gust millora molt. 

 

PER SABER-NE MÉS
Aquest és un plat mediterrani de soca-rel, procedent del Serrallo de Tarragona que té el nom de "groguillo"; sorprenent per la seva facilitat i rapidesa de preparació.
Nosaltres hem seguit fil per randa la recepta d'en Ramon Doll publicada en el seu  llibre  Pescats nets i Menjats;  amb aquesta recepta Ramon fa un petit homenatge al déntol, tal com diu ell, l'amo i senyor dels sorrals i roquers de les costes catalanes.

El "grogillo" el podeu preparar amb altre tipus de peix, rap, rajada, llenguado...

 

VIDEORECEPTA
Groguillo de déntolLa recepta en 2 minuts

 

RESULTAT

Un genuí plat mariner, sorprenent per la seva facilitat de preparació.  Us agradarà!

 

Montse i Júlia