Bacallà amb cigrons

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

800 g de cigrons cuits
4 talls de morro de bacallà dessalat (800 g)
Farina per al bacallà
4 ous
1 ceba
4 tomàquets de penjar
½ pebrot verd
2 grans d’all
80 g de panses
50 g de pinyons
1 vaset de vi blanc o brandi
Oli d’oliva verge  extra
Sal
Aigua mineral o filtrada

Per fer la picada
10 ametlles torrades
10 avellanes torrades
2 grans d’all
1 llesca petita de pa
Julivert picat

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Posem a coure els ous 10 minuts justos. Deixem refredar, pelem i reservem.
Posem les panses a remullar en aigua tèbia.

Preparem la picada.
Posem una cassola amb oli al foc.
Fregim els alls pelats sencers i la llesca de pa.
Reservem juntament amb les ametlles i les avellanes pelades i el julivert picat.

Fregim el bacallà

A la mateixa cassola, fregim el bacallà enfarinat fins que estigui ben daurat i el reservem.

Preparem el sofregit

Piquem els alls, la ceba i el pebrot verd.
Ratllem els tomàquets.
A la mateixa cassola (retirem l'excés d'oli si fa falta), sofregim la ceba i els alls a foc mitjà.
Esperem 5 minuts i afegim el pebrot.
Continuem a foc mitjà i, quan estigui daurat, afegim el tomàquet. Remenem i reguem amb el vi blanc. Trigarem uns 25 minuts.
Incorporem els cigrons i barregem amb el sofregit. Cobrim amb aigua o el brou de cocció dels cigrons. Deixem que arrenqui el bull suaument.

En el got de la batedora triturem tots els ingredients de la picada amb una mica de líquid de la cassola.
Aboquem  la picada a la cassola i remenem per a incorporar-la.

Afegim les panses remullades.

Disposem el bacallà sobre els cigrons.
Rectifiquem de sal.
Posem els ous durs tallats en meitats.
Parem el foc, afegim els pinyons, tapem, deixem reposar uns minuts i servim.

PER  SABER-NE MÉS

Un plat de bacallà que a casa se sol cuinar el divendres sant. Si no teniu costum de bullir els cigrons a casa, els podeu comprar cuits o en conserva.

Compte amb la sal, el bacallà en porta bastant, rectifiqueu al final de la cocció.

Recepta de la meva tia Cefi.

RESULTAT A TAULA

Un plat de bacallà de luxe, segur que us encantarà.

Júlia