Patates farcides de bacallà

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

8 patates d'uns 200 g (mitjanes)
250 g de bacallà dessalat (pes net)
2 ous
40 ml de crema de llet per cuinar
2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
Julivert 

 

 

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preescalfem el forn a 200 ºC. Rentem les patates sense pelar-les, les eixuguem, les emboliquem amb paper d'alumini i les enfornem uns 45 minuts. 
Punxem amb un escuradents per comprovar-ne la cocció.

Mentre enfornem les patates, esmicolem el bacallà, piquem el julivert i separem les clares dels rovells.
Muntem les clares a punt de neu amb les varetes elèctriques.
Reservem tots els ingredients per fer el farcit.

Traiem les patates del forn i les deixem reposar uns 10 minuts. les desemboliquem amb cura i, amb un ganivet, retirem la pell de la part superior. Buidem les patates amb una cullereta.

En un bol aixafem la patata que hem buidat. Hi afegim el bacallà, el julivert, els rovells, l'oli, la sal i el pebre.
Ho barregem bé. Hi incorporem la crema de llet.
Acabem amb les clares muntades, que afegirem en dues o tres vegades embolcallant amb suavitat fins a obtenir una massa homogènia i fina.
Farcim les patates.
Les entrem al forn a 210 ºC, uns 15 minuts. Han de quedar daurades.
Al finalitzar la cocció gratinem 2 minuts.
Les servim amb el mateix paper d'alumini tallat en forma de serrell.

PER SABER-NE MÉS

Si utilitzem patates noves, el temps de cocció es redueix considerablement. El temps de cocció és per patates mitjanes; les patates grosses necessiten una hora de forn. Per saber si estan fetes, les podem punxar amb una broqueta. No cal escurar massa les patates, es poden trencar i el gust del bacallà es perd. Podem afegir més crema de llet o un altre rovell d'ou si ens ve de gust. Si sobra farcit, podem untar unes flameres amb mantega, afegir pa ratllat per fer una crosta i omplir amb el farcit. Enfornem al mateix temps. A les bacallaneries, podem comprar el bacallà picat preparat amb all i julivert. És interessant aprofitar el forn per cuinar altres plats: escalivada, un pollastre, etc.

RESULTAT A TAULA

Unes patates farcides ben bones, fàcils de preparar i que queden molt elegants a la taula. Que vagi de gust.

 

Montse i Júlia