INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

6 calamars (1200 g nets)
2 ous
250 g de carn picada barrejada (vedella i porc)
2 cebes
5 tomàquets
12 gambes (si la gamba és de morralla 3 o 4 per persona)
2 pots de variat de bolets
2 grans d'all
Julivert
Una llesca petita de pa sec
Farina de blat
Oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre molt
Per fer la picada
10 ametlles
1 gra d'all

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparació del farcit
Obrim els pots dels bolets, els escorrem de l'aigua de conservació, els esbandim i els deixem escórrer. Bullim un ou 10 minuts justos, el refredem amb aigua, el pelem, el piquem i el reservem.
Posem una cassola al foc, fregim per separat els ingredients i els reservem: primer les gambes 2 minuts per perfumar l'oli, després les potes i les ales dels calamars, al final saltem els bolets amb una mica d'all i julivert picat.
Piquem els bolets amb ganivet o amb picadora; fem el mateix amb les potes i les ales dels calamars.
En un bol barregem la carn picada crua, les potes i les ales picades, els bolets, l'ou dur i l'ou cru deixatat. Salpebrem, barregem bé i omplin els calamars amb una cullera. Tanquem amb un escuradents. Marquem lleugerament els calamars a la cassola on hem cuit els altres ingredients i els retirem.


Si ens sobra farcit
Farem petites mandonguilles de la mida d'una nou. Al farcit li afegirem una mica de pa sec ratllat i sense la crosta; ens ha de quedar una massa consistent. Farem petites boletes, les passarem per farina i les fregirem lleugerament en una paella a part. Reservarem les mandonguilles i les afegirem al mateix moment que la picada.


Preparació del sofregit
Pelem la ceba, la piquem amb ganivet (no la ratllem) i la sofregim a la mateixa cassola, ha de quedar rossa. Afegim el tomàquet ratllat i deixem coure uns 10 minuts o més si cal. Un cop fet el sofregit, afegim els calamars, donem un parell de voltes i hi posem aigua sense cobrir. Deixem coure 35 minuts a foc suau. Preparem la picada al morter i l'afegim quan faltin 10 minuts per acabar. Seguidament incorporem les mandonguilles. Rectifiquem de sal. Acabem posant les gambes que couran 2 o 3 minuts. Apaguem el foc, deixem reposar i servim.

 

PER SABER-NE MÉS

És millor que els calamars els netegin a la peixateria, ens estalviem molta feina. Ho podem cuinar amb antelació; en aquest cas, courem les gambes el dia que ho mengem, d'altra manera queden toves.

No llenceu el suc que us quedi a la cassola, us servirà per fer uns bons fideus. Cuina d'aprofitament ! 

 

RESULTAT A TAULA

Una altra manera de cuinar els calamars farcits; us n'explicarem més. Que vagi de gust!


Montse