Cabrit al forn

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
2 espatlles i 2 cuixes de cabrit (el cabrit sencer pesa 4 kg)
1 cabeça d'alls
2 cebes grosses
2 pastanagues

3 o 4 tomàquets de penjar (optatiu)

4 o 5 patates
2 fulles de llor
Farigola
100 ml de vi ranci
Oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
1l de brou de carn


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Demanem a la carnisseria que ens poleixin el cabrit i ens marquin un tall a les cuixes i les espatlles perquè ens sigui més fàcil de servir un cop cuit. Preparem la safata del forn. Traiem el cabrit de la nevera una hora abans de cuinar-lo. El posem a la safata i el salpebrem. Afegim les patates i la pastanaga tallades a rodanxes gruixudes i les cebes tallades en 6 parts. Si volem, també hi posarem els tomàquets tallats per la meitat. Escampem els alls sense pelar. Afegim les fulles de llor i la farigola. Amanim amb l'oli. Posem mig litre de brou de carn o aigua mineral a la safata i l'entrem al forn fred. L'encenem a 180ºC dalt i baix i coem el cabrit 1.30h.
Vigilem el rostit. A mitja cocció li donem la volta i el mullem amb el vi ranci. Si ens queda sec, hi afegim una mica de brou. Anem vigilant i mullant el cabrit amb el suc cada 15 o 20 minuts. Passat el temps de cocció, punxem la carn amb una forquilla. Si la carn se separa de l'os amb facilitat, ja està fet. L'aspecte exterior ha de ser daurat i cruixent i, quan el punxem, ha de ser rosat i molt tendre a l'interior. Si el volem més daurat, encenem el gratinador a 200ºC i, sense perdre de vista el forn, el deixem uns minuts fins que ens quedi al nostre gust. Apaguem el forn i servim.


PER SABER-NE MÉS
Aquest rostit és molt fàcil de fer. Amb el cabrit tallat, controlant la temperatura del forn i vigilant que no ens quedi sec, tindrem un bon resultat. Per ajustar els temps de cocció, cal saber el pes de les cuixes i les espatlles. Aquí jo us he posat un cabrit de 4 kg, les cuixes i les espatlles pesaven uns 300-400g. En funció del pes, controleu el temps de cocció. La prova de la forquilla és perfecta.


RESULTAT A TAULA
Un plat de celebració, per assaborir al voltant d'una taula gran. Per acompanyar, unes patates al vapor i una bona amanida hi queden molt bé. Que vagi de gust!


Júlia