INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

 1 cuixa de xai que pesi 1,8 kg  tallada 
 6 carxofes 
 1 ceba 
 2 tomàquets madurs
 3 pebrots del piquillo
 1 got petit de brandi
 Sal i Pebre negre

 Per la fer la picada
 1 llesca de pa de pagès
 12 avellanes torrades 
 5 nous

 


PREPARACIÓ I COCCIÓ

En una paella fregim la llesca de pa i la reservem. Netegem i tallem les carxofes en quatre, les fregim i les reservem.

Salpebrem el xai i el daurem lleugerament a la paella. L'acabarem de coure a cassola.
Piquem la ceba molt fina i la fem a foc lent fins que quedi transparent. Afegim el tomàquet ratllat. Quan estigui cuit ho aboquem a la cassola on tenim el xai. Mullem amb el brandi.
Fem una picada al morter amb el pa fregit, les avellanes, les nous i ho afegim a la cassola. Afegim aigua a la cassola, sense que el xai quedi cobert. Ho deixem coure a foc lent 30 o 40 minuts, vigilant que no quedi sec. Quinze minuts abans d'acabar, posem les carxofes i, al final, els pebrots del piquillo. Com tots els estofats, sempre són més saborosos l'endemà.

PER SABER-NE MÉS

Aquesta caldereta de xai  la va començar a cuinar l' àvia Guadalupe; la seva filla  Consuelo la va millorar afegint les carxofes i  la Carmen, la seva néta que també la cuina, ens l'ha fet arribar. Un llegat gastronòmic que ha passat de generació en generació.

 

RESULTAT A TAULA

Un plat d'hivern boníssim que podeu tenir preparat amb antelació.

 

 Montse