Canada amb ceba

INGREDIENTS PER A 5-6 PERSONES

2 canades o cananes negres grosses (1,7 kg aprox.)
4 cebes grosses
1 fulla de llor
150 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
Vi blanc o vi ranci

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Rentem les canades i, sense pelar-les, les tallem a talls regulars tal com es veu a la foto. Amb les tisores retallem bé les ventoses de les potes. Tallem la ceba a làmines; no cal que siguin primes. Posem una cassola al foc amb l'oli i saltem la canada a foc mitjà uns 7 o 8 minuts. Afegim la ceba el llor i salem lleugerament. Deixem que vagi coent uns 15 minuts. Afegim el vi, remenem i tapem la cassola. Coem a foc lent uns 30 minuts. Rectifiquem de sal, apaguem el foc, deixem reposar uns minuts i servim.


PER SABER-NE MÉS

La canada és la parenta pobra del calamar i molt més econòmica. Ben cuinada és molt gustosa i ens donarà moltes satisfaccions. La varietat més fosca, anomenada canada negra, és la més tova. Redueix força en coure-la, cal tenir-ho en compte per a calcular les racions. En aquest cas, i cuinada amb força ceba, han sortit 5 racions abundants. Si afegim patates, pèsols o bé la cuinem amb fideus, allarga molt més. La canada, al reduir, deixa anar una bona quantitat de la seva pròpia aigua. Jo l'he cuinat sense afegir aigua, ben tapada, i ha quedat molt sucosa.


RESULTAT A TAULA

Un estofat mariner molt saborós, d'aquells que val la pena cuinar i sucar-hi pa.


Júlia