Suquet d'escorpora

INGREDIENTS PER A 3 PERSONES

Per el fumet
1 ceba
1 tomàquet de pera
Aigua de mar 200 ml
Aigua mineral 750 ml
1 culleradeta de pebre vermell dolç
Oli d'oliva verge extra
L'espina del peix

Per el suquet
1 escórpora de 1,5 Kg
Oli d'oliva verge extra
5 grans d'all
1 tomàquet madur
El cap i els lloms de l'escórpora 
5 brins de safrà
4 patates
½ pebrot verd

PREPARACIÓ I COCFIÓ
Demanem a la peixateria que ens netegin l'escorpora i ens facin 2 filets. El cap i l'espina també els volem.

Preparació del fumet (Fem la reacció de Maillard)
En un bol posem l'espina amb aigua de mar i gel i ho deixem 30 minuts.
Agafem una ceba i la tallem a trossos regulars de uns 2 cm i reservem.
En una cassola posem oli abundant i, en fred, afegim la ceba, la deixem enrossir, afegim el tomàquet ratllat i el deixem coure. Incorporem el pebre vermell, donem un parell de tombs; seguidament hi afegim l'espina del peix,  l'enrossim una mica, incorporem l'aigua de mar i l'aigua mineral. Deixem coure a foc fort durant 15 minuts.


Preparació del suquet
Rentem el peix i els caps amb aigua de mar, Tallem els filets de peix a trossos de uns 4 cm aprox. El cap el posarem tallat per la meitat.
Pelem les patates i les esqueixem, no les tallem. Reservem.
Tallem el pebrot, utilitzem la part de la punta, i en fem rodanxes. Reservem.
Posem en una cassola oli abundant, hi afegim 5 grans d'all sencers, 1 tomàquet ratllat, ho deixem coure 2-3 minuts i, un cop cuit, traiem una part de l'oli.
Afegim les patates i les deixem coure uns minuts. Afegim el pebrot , i quan sigui una mica cuit incorporem el brou. El foc ha de ser fort, el brou ha de bullir amb alegria. Quan les patates estan quasi cuites posarem el safrà. Finalment afegim els trossos de peix i els caps i ho deixem coure 10 minuts. Pocs minuts abans d'acabar, agafem un parell de trossos de patata i, amb una mica de suquet, ho posem al vas de la batedora i ho triturem. Ho afegim a la cassola. Ja ho tenim llest per servir.

PER SABER-NE MÉS
Si utilitzem una cassola catalana, necessitarem menys oli per coure el tomàquet i no ens farà falta retirar l'oli sobrant. Si utilitzem una cassola plana, necessitem posar-hi més oli perquè es cogui bé.
Aquesta recepta la vam cuinar a casa amb en Pep Nogué per la revista Cuina. Us deixem l'enllaç d'un petit video

RESULTAT A TAULA
Un suquet de pescadors per llepar-se els dits.

Júlia i Montse