INGREDIENTS
4 o 5 codonys
1 ampolla de vi blanc
100-150 g de sucre
1 pell de llimona
1 pell de taronja
2 claus d'espècia
1 canó de canyella

 

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Pelem la taronja i la llimona amb un pelador de patates sense agafar la part blanca. Reservem les pells. Rentem molt bé els codonys, els tallem en 4 parts sense pelar-los ni treure'n les llavors. Agafem una cassola de mida adient, hi posem els codonys, el sucre, la pell de llimona, la pell de taronja, els claus i la canyella. Aboquem l'ampolla de vi i encenem el foc. El vi ha de cobrir la fruita. Ho coem a foc suau 40 minuts amb la cassola tapada. Punxem la fruita i, si està tova, apaguem el foc i ho deixem reposar. Ho servim a temperatura ambient, en un bol, amanit amb el suc de la cocció.


PER SABER-NE MÉS
Unes postres que la meva mare ha fet tota la vida. Els podem fer amb vi blanc i també amb vi negre. La quantitat de sucre és opcional; aquests estan cuits amb 100 g. El codony és una fruita aspra que no es pot menjar crua. Per això se'n fa codonyat i confitura. Bullit té un punt àcid, dolç i manté una textura consistent. Fet així, la pell es pot menjar perfectament. Antigament, els codonys es posaven als armaris per aromatitzar la roba.


RESULTAT A TAULA
Tradició en estat pur, d'aquelles postres que val la pena recuperar i assaborir. Què vagi de gust.


Júlia