Panellets sense patates

INGREDIENTS

Per fer el massapà
500 g de farina d'ametlla
400 g de sucre
La pell ratllada d'una llimona
2 ous (de 50 g cadascun)

Per fer els diferent tipus de panellets
100 g de pinyons
100 g de granet d'ametlla
Avellanes torrades
1 sobre de cafè descafeïnat
50 g de pistatxos pelats
Una presa de xocolata negra o cacau en pols
Coco ratllat
Codonyat

PREPARACIÓ DEL MASSAPÀ

En un bol posem la farina d'ametlla, el sucre i la pell ratllada de la llimona. Ho barregem bé amb una forquilla per incorporar bé tots els ingredients. Afegim els ous d'un en un: primer incorporem el primer ou amassant amb les mans i després el segon ou. Amassem bé fins a obtenir una massa suau però compacta i homogènia. Amb aquest recepta surt 1 kg de massa base. Us sortiran uns 60 panellets no massa grans.
La pesem i la dividim en tantes parts com tipus de panellets vulguem fer. Fem un cilindre amb cada part, l'emboliquem amb film, ho posem dintre d'un recipient tapat i ho deixem a la nevera unes 12h o millor d'un dia per l'altre. Ja tenim el massapà a punt per fer els panellets.


PREPARACIÓ DELS PANELLETS

Panellets de pinyonsPinyons

Treballem el cilindre que tenim preparat. El deixem a la mida adient i amb un ganivet anem fent talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g aprox. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Amb les dues mans anem fent boletes.
Posem els pinyons a dintre d'un bol amb ou batut una estona. Després els escorrem i els posem en un bol net. Agafem les boletes i anem enganxant els pinyons prement amb les mans. Aquí no hi ha secrets: pràctica, paciència i temps. Els pintem amb ou batut.

 

Granet ametllaPels de granet d'ametlla

Treballem el cilindre que tenim preparat. El deixem a la mida adient i amb un ganivet anem fent talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g aprox. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Amb les dues mans anem fent boletes i donarem forma de croqueta. Enganxarem el granet d'ametlla com hem fet amb els pinyons. Els pintem amb ou batut.

 

 

 

Panellets d'avellanaAvellana

Treballarem el cilindre que tenim preparat. El deixem a la mida adient i amb un ganivet anem fent talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g aprox. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Amb les dues mans anem fent boletes.
Pelem tantes avellanes com panellets vulguem fer. Aixafem lleugerament les boletes de massapà, hi clavem l'avellana de manera que sobresurti la meitat i l'empolsimem amb sucre.

 

 

Panellets de coco Coco

En un bol aboquem el coco ratllat i el treballem amb el massapà. La quantitat de coco és al gust de cadascú. Una bona proporció és un 40% de coco en proporció al pes del massapà. Però en podem posar més si ens agrada. Li donarem forma de bolet i pintarem la punta amb ou batut.

 

 

Panellets de caféCafè

En un bol aboquem el contingut d'un sobre de cafè i el desfem amb una o dues cullerades de postres d'aigua fins que quedi ben desfet ( ha de quedar una pasta homogènia i sense grumolls).
Hi incorporem el massapà i ho treballem amb els dits fins que ens quedi tot ben incorporat. Formem de nou un cilindre i amb un ganivet anem fent talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g aprox. Amb les dues mans anem fent boletes. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Hem posat un sobre de cafè per uns 125 g de massapà aprox.
A aquests els donarem forma de croqueta, amb el mànec d'una cullera de postres els farem una marca com si fos un gra de cafè. Els arrebossem amb una mica de sucre.

 

Panellets de pistatxoPistatxo

Picarem els pistatxos amb ganivet (no cal fer-los molt petits). En un bol aboquem els pistatxos picats i els treballem amb el massapà. Formem un cilindre , el premem de manera que la part de sota ens quedi una mica quadrada (com es veu a la foto). Fem talls del mateix pes que la resta de panellets i els arrebossem amb sucre (poca).

 

 


Panellets de xocolataXocolata

Fonem uns 10 g de xocolata al microones en un bol (compte amb la temperatura).
També podem fer la barreja amb cacau pur en pols al nostre gust. Si ho fem així, incorporem el cacau poc a poc i tastem.
Hi incorporem el massapà i ho treballem amb els dits fins que ens quedi tot ben incorporat.
Si la massa s'escalfa per la temperatura de la xocolata, la deixem una estona a la nevera.Formem de nou un cilindre i amb un ganivet anem fent talls de la mateixa mida; podem pesar-los i fer-los d'uns 15-18 g aprox. D'aquesta manera ens quedaran tots iguals. Amb les dues mans anem fent boletes. Els arrebossem amb una mica de sucre.



Panellets de codonyCodony

Haurem comprat un tall de codonyat d'un centímetre o dos d'amplada. Tallem tires de codony. Treballem el cilindre i l'aplanem lleugerament amb un corró. Posem a sobre la tira de codony i l'emboliquem amb el massapà. L'arrebossem amb sucre, en fem talls de la mateixa mida, els pintem amb ou i els empolsimem amb sucre. Quan els enfornem els posem drets, amb la part del codony de costat i evitem que el codony es cremi.

 

 

 

COCCIÓ
Preparem una safata amb paper de forn i posem els panellets que no es toquin. El forn ha d'estar molt calent, hem connectar-lo només a la part de dalt a 250ºC. Els panellets s'han de coure molt poca estona, uns 3 o 4 minuts i cal vigilar molt ja que cada forn és diferent.

Nosaltres els hem cuit només amb el grill, posant la safata amb els panellets a la mida més baixa.  

Aconsellem coure els panellets de pinyons per separat. Després, depenent de la quantitat que vulguem fer els podem coure tots junts o cada varietat per separat per controlar millor la cocció.


PER SABER-NE MÉS
Hem volgut fer la recepta sense patata. Al moment de fer el massapà hem afegit dos ous. Depenent del tipus de farina d'ametlla, si la massa queda seca podem afegir una o dues cullerades d'aigua mineral; però cal anar amb compte. Pesar el massapà, fer-ne cilindres i embolicar-los amb film facilita molt la feina l'endemà.
Si volem fer totes les varietats que us hem proposat, us en sortiran pocs de cada varietat.
Podem triar les varietats que més ens agradin i deixar de fer-ne alguna. Només caldrà afegir més quantitat dels ingredients triats ( pinyons, granet d'ametlla, coco ...).
També en podem fer de melmelada, vainilla, canyella... proveu i tasteu!

Podem deixar-los preparats amb antelació i congelar-los. El dia que els volguem coure, els descongelem i li donem l'ultim acabat (pintar amb ou els de pinyons i atmetlla o posar sucre en pols per els de avellana, café...

 

RESULTAT A TAULA
Una altra manera de fer els panellets. No poden faltar  per Tots Sants. Que vagi de gust!

Montse i Júlia