INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

1,600 kg de lluerna i aranya 
1 kg de patates
1 porro
½ pebrot verd
½ pebrot vermell
1 tomàquet gros
1 cullerada de pebre vermell dolç
Pebre vermell picant (opcional)
Sal

Oli d'oliva verge extra
1 llimona
1 all picat
3 branques de julivert

 

 


Per al brou de peix
1 ceba
2 grans d'all
1 fulla de llor
Un raig de llimona

Oli d'oliva verge extra

Sal

Aigua mineral per cobrir el peix

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Netegem el peix, el tallem a trossos i reservem els caps. Tallem la ceba grossa i piquem els alls.


Elaboració del brou

Posem una olla al foc amb oli, afegim un tros de ceba mal tallada i els grans d'all sencers i sense pelar. Donem un parell de tombs i, quan es comenci a agafar, hi afegim aigua per cobrir el peix, la sal, una fulla de llor i un raig de llimona. Ho deixem bullir 25 minuts, ho colem i ho reservem.


Elaboració del peix

Amb el foc apagat, en una cassola posem un bon raig d'oli, el porro tallat a làmines  fines, mig pebrot verd i mig pebrot vermell tallats a trossets, el pebre vermell dolç i el picant si agrada; la sal, el tomàquet ratllat, l'all picat i el julivert també picat. Un cop ho tenim tot a la cassola, encenem el foc i ho sofregim fins que quedi ros. Seguidament afegim les rodanxes de peix, per sobre hi posem les patates tallades a daus petits i tot seguit el brou. Ho deixem coure a foc suau fins que les patates siguin cuites.
Si volem el suc una mica més espès, fem una picada.

Per fer la picada

1 llesca de pa de barra fregida.

1 presa de xocolata.

10 ametlles torrades i pelades.

Posem tots els ingredients dins d'un morter i ho piquem bé amb la mà del morter fins que ens quedi una pasta fina. Deixatem la pasta amb una mica de brou i ho afegim al guisat de peix. Deixem coure 10 minuts i ja ho tindrem fet.

 

PER SABER-NE MÉS

Compte no confondre la lluerna amb les cabotilles, hi ha molts supermercats que tenen el peix mal identificat.

Recepta d'en Miquel "el rana".

RESULTAT A TAULA

Plat tradicional de la  cuina dels pescadors, econòmic i molt bo.
Aquesta recepta que hem explicat per a la lluerna i per a l'aranya, és perfecta per l'aranya de cap negre, queda un plat exquisit.

 

Montse