INGREDIENTS PER A 5-6 PERSONES 

1 pollastre de 1,700 kg (millor de pagès)
350 g de prunes confitades amb pinyol
1 tassa de brandy
150 g de ceba
1 gra d'all
1 pebrot verd
3 o 4 tomàquets madurs
1/2 barra de canyella
1 culleradeta de sucre
100 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt


Per la picada
10 ametlles torrades
1 gra d'all pelat
El fetge del pollastre (opcional)

PREPARACIÓ

Posem a remullar les prunes amb el conyac i reservem. Demanem a la carnisseria que ens preparin el pollastre tallat a octaus.  El rentem i el passem per la flama per treure les restes de canons, si en queden. Salpebrem. Posem una cassola al foc amb l'oli. Enrossim el pollastre a foc mig. Si no ens hi cap tot, ho fem en dues vegades. Ens ha de quedar ben ros per tots els costats. Mentre coem el pollastre, piquem les cebes, els alls, el pebrot verd i ratllem els tomàquets. Quan el pollastre estigui fet, el treiem i reservem. En aquest punt, si cal, retirem de la cassola el greix que sobri i incorporem la ceba i els alls.Tot seguit, afegim un raig d'aigua perquè la ceba no s'enganxi i desfaci el fons de la cassola. Deixem el sofregit que cogui lentament. Quan la ceba estigui rossa, afegim el pebrot verd, deixem coure uns minuts, afegim el tomàquet, una culleradeta de sucre, 1/2 barra de canyella i, si volem, el fetge. Continuem amb el sofregit. Si ens queda sec o s'enganxa, tirem una mica de brandy. Incorporem el pollastre perqué agafi el gust del sofregit i ho deixem coure uns minuts més. 

Afegim aigua a la cassola, que no ens acabi de cobrir el pollastre, rectifiquem de sal. El deixem fer xup-xup 30 o 40 minuts. Uns 10 minuts d'acabar, afegim les prunes i la picada.

Per fer la picada

En un morter piquem els alls, afegim les ametlles pelades i ho treballem fins que ens quedi una massa homogènia. Afegim una mica d'aigua per deixatar la pasta i l'incorporem a la cassola. Deixem coure 10 minuts més i apaguem el foc. Ha de quedar el pollastre amb suc.

PER SABER-NE MÉS

Aquest era un clàssic que l'àvia Francisca feia com a segon plat en diades  de festa. És un pollastre que hem de fer amb temps i paciència. Enrossir el pollastre 1/2 hora, el sofregit 30-45 minuts i el xup-xup final 30-minuts.

RESULTAT

Un dels plats de festa de la cuina catalana, per sucar-hi pa!. El podem deixar cuinat  el dia abans. Reposat encara és més bo. 

Montse