INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

1 pollastre de pagès que pesi més de 2 kg
2 o 3 escamarlans per persona
2 cebes
4 tomàquets madurs
1 cabeça d'alls
Sal
Pebre negre mòlt
Oli d'oliva verge extra
400 ml de brou de carn o de peix
Una copa de brandi (100 ml)

Per fer la picada
1 presa de xocolata negra
10 ametlles torrades pelades
2 carquinyolis
1 gra d'all pelat

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Demanem a la carnisseria que ens tallin el pollastre a octaus i ens separin les ales dels pits. Polim el pollastre, li traiem l'excés de greix i les restes de canons que pogués tenir. El rentem lleugerament sota l'aixeta, el posem dins d'una escorredora una estona i l'acabem d'eixugar amb paper de cuina. El salpebrem.
Posem l'oli en una cassola, quan sigui calent saltem els escamarlans un minut just per perfumar l'oli, els retirem i els reservem. Parem el foc. Piquem una ceba i la reservem; l'altra la tallem a quarts. Ratllem el tomàquet i el reservem. Encenem el foc i, a la mateixa cassola, incorporem el pollastre en fred. Afegim la ceba tallada a quarts i la cabeça d'alls. Enrossim el pollastre, a mitja cocció mullem amb el brandi i seguim coent. Un cop ros, retirem el pollastre i les verdures.
A la mateixa cassola fem un sofregit de ceba i tomàquet. Primer sofregim la ceba i quan està cuita afegim el tomàquet. Un cop fet el sofregit, afegim el pollastre a la cassola, li donem un parell de tombs. Incorporem el brou sense que cobreixi. Ho deixem coure fent xup-xup fins que el pollastre estigui tou.(El punxem amb una forquilla).
Mentre es va coent, preparem la picada. Posem tots els ingredients al morter i ho piquem bé. També ho podem fer amb la batedora, afegint una mica del mateix suc de la cassola.
Afegim els escamarlans. Rectifiquem de sal, ho deixem coure 5 minuts i parem el foc.

 

PER SABER-NE MÉS

Al cuinar pollastre i marisc, podem utilitzar indistintament brou de carn o de peix. Aquest plat és millor fer-lo el dia abans. Reposat guanya molt. La Pepita Guimerà ens explica que va aprendre a cuinar aquest plat de la mà de la seva sogra (l'àvia Carmeta), que era una gran cuinera. Aquesta recepta de família té més de 100 anys.

 

RESULTAT A TAULA

Un clàssic mar i muntanya de la cuina catalana per llepar-se els dits.

 

Júlia i Montse