INGREDIENTS PER A 4 o 5 PERSONES

1cuixa de xai farcida de botifarra amb bolets d'1,600kg
Sal
Pebre negre mòlt
Herbes de Provença
1 fulla de llorer
1 cabeça d'alls
1 pastanaga
5 cebes de Figueres
1 porro
Oli d'oliva
1 copa de vi ranci o brandi
1 l de brou de pollastre o aigua calenta


GUARNICIÓ


200 g d'orellanes
200 g de prunes seques
200 g de panses de Màlaga
50 g de pinyons


PREPARACIÓ I COCCIÓ DE LA CUIXA

A la carnisseria li han tret l'os i l'han farcit de botifarra, l'han lligat i l'han deixat a punt. Salpebrem la cuixa de xai, l'os i les verdures, afegim les herbes de Provença i l'oli d'oliva per sobre. Posem les cuixes al forn escalfat a 190Cº 1 hora i 30minuts. Vigilem el forn, anem girant la cuixa i si queda el fons de la safata sec, afegim brou calent o aigua calenta. A mitja cocció afegim el vi ranci. El xai ha de quedar fosquet i ros per fora, però tendre per dintre, mai sec.


PREPARACIÓ DE LA GUARNICIÓ
Posem aigua a bullir en un cassó i escaldem les orellanes, les panses i les prunes per separat  2 o 3 minuts. Ho escorrem tot en un colador, reservem.


FINAL DEL PLAT

Retirem la safata del forn, descartem l'os i reservem la cuixa fins que la puguem manipular sense cremar-nos. Mullem la safata calenta amb el brou per recuperar el fons de la cocció. Remenem bé el fons de la safata amb una cullera de fusta, passem el fons a un recipient alt i ho triturem. Seguidament, ho afinem amb el colador xinès. En aquest moment, traurem l'excés de greix que ens sobri i que queda dipositat a sobre de la salsa decantant-lo. Tastem la salsa per veure si ens ha quedat massa forta de gust i, si fos el cas, la rebaixem amb una mica d'aigua o brou. Quan tenim la salsa al punt li afegim la fruita que hem escaldat i reservat i ho mantenim calent a punt de servir.
Anem per la cuixa: li traiem el fil amb cura i la tallem a rodanxes fines. La posem a la safata per servir a taula, escampem els pinyons torrats per sobre i l'acompanyem amb la salsa en salsera a part.


RESULTAT

És un plat molt lluït i que queda boníssim. Un plat de festa. Com tots els plats que es couen al forn, s'ha de vigilar.

Montse i Júlia