INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

1 cuixa de Xai d'aproximadament 1,8 Kg, tallada a trossos mitjans
6 carxofes 
1 ceba 
2 tomàquets madurs
3 pebrots del piquillo
1 got petit de conyac
Sal i Pebre negre

Per la picada:
1 llesca de pa de pagès
10 o 12 avellanes torrades 
4 o 5 nous


PREPARACIÓ I COCCIÓ

En una paella fregim la llesca de pa i la reservem. Netegem i tallem les carxofes en quatre parts, les fregim i també les reservem en un plat per al final.

Salpebrem el xai i el daurem a la paella, no cal que estigui molt fet, després courà a l´olla.
Piquem molt fina la ceba i la fem a foc lent fins que quedi transparent; en aquest moment afegim el tomàquet rallat. Quan estigui fet, ho aboquem a la cassola on tenim el xai.
Fem una picada al morter amb el pa fregit, les avellanes i les nous i també ho tirem a la cassola, amb una mica d'aigua netegem el morter i també ho tirem a la barreja. Afegim aigua, però no cal que el xai quedi totalment cobert. En aquest moment tirem el got de conyac i ho deixem a foc lent durant mitja hora o tres quarts. Sempre vigilant que no es quedi sec. Quan falti un quart d´hora perquè estigui fet, aboquem les carxofes i pràcticament al final, els pebrots del piquillo. Com tots els estofats, sempre són més saborosos al dia següent

 

PER SABER-NE MÉS

Aquesta caldereta de xai  la va començar a cuinar l' àvia Guadalupe; la seva filla  Consuelo la va millorar afegint les carxofes i  la Carmen, la seva néta que també la cuina, ens l'ha fet arribar. Un llegat gastronòmic que ha passat de generació en generació.

 

RESULTAT

Un plat d'hivern boníssim que podeu tenir preparat amb antelació.

 

 Montse