Xai al forn

INGREDIENTS per a 2-3 persones

1 espatlla de xai 1kg aprox
4-5 pastanagues no gaire grans
1 parell de cebes
1 cabeça d'alls
Porro (opcional)
Albergínia o carbassó (opcional)
Patates 
Herbes: orenga, farigola, romaní... 
75 ml de vi blanc (mida tassa café)
Conyac
Sal
Pebre

 



PREPARACIÓ

Preescalfem el forn a 190ºC dalt i baix. Cal que coneixem les característiques del forn i controlem la cocció. Posem l'espatlla sencera en una plata de forn, salpebrem. Només posem el xai, no cal posar res d'oli a la plata. Quan  ja és força rossa, la treurem del forn i afegirem les verdures tallades a trossos. Afegim el vi blanc.Tapem be  la plata amb paper d'alumini, perquè no es ressequi i  mullem amb el suquet que hi ha a la plata. Uns 30 minuts aproximadament abans d'acabar, hi posem una mica de brandy i continuem rostint tapat. 

El temps de cocció depén del pes de la peça i del forn. Mínim 1 hora i 30 minuts perquè la carn quedi ben tendra.

 

PER SABER-NE MÉS

És important primer posar el xai sol, sense oli, només  amb sal i pebre i quan estigui ben rosset, trigarà uns 35 minuts. Afegim les verdures i tapem be amb paper d'alumini, així el vapor de les verdures fa que quedi ben tendre.

 

RESULTAT

Ho podem cuinar amb antelació. Emplatem amb un tros de xai, acompanyat de les verduretes.

 

Recepta de la Montse