INGREDIENTS PER A 5-6 PERSONES
1 paquet de pasta filo
800 g o 1 kg d'espinacs (de mida petita, frescos i tendres)
400 g de formatge grec Feta
3 ous (de 50 g)
Unes fulles de menta fresca picades
Orenga sec
Pebre negre mòlt
Sal (poca)
2 grans d'all picats
40 o 50 ml d'oli d'oliva verge extra


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem els espinacs i els escaldem uns 2 minuts en aigua bullint; no cal bullir-los. Els posem en una escorredora per tal que perdin l'excés d'aigua. Si cal pressionem amb la mà.
Traiem la pasta filo de la nevera perquè agafi temperatura ambient. Obrirem el paquet al moment just d'utilitzar-la.
Agafem un bol gran i esmicolem el formatge amb les mans o amb una forquilla. Ha de quedar engrunat. Afegim els ous, la menta, l'orenga, la sal, el pebre, l'all i l'oli. Ho barregem bé amb la forquilla. Incorporem els espinacs ben escorreguts i barregem bé. Ja tenim el farcit llest.
Encenem el forn a 150ºC. Preparem una safata rectangular de vidre (o la que tinguem), on courem el pastís. Obrim el paquet de pasta filo. Pinzellem la safata amb l'oli. Pinzellem amb oli la làmina de pasta filo i la dipositem a la safata (la part untada ens ha de quedar a la part superior; la safata ja està untada). Anirem repetint la mateixa operació (untar un full de pasta i posar-lo a sobre de l'anterior), fins a la meitat del paquet. La pasta ens ha de sobresortir pels costats de la safata.
Abocarem el contingut del bol a sobre dels fulls, ho repartirem de manera uniforme i allisarem la superfície.
La pasta que ens sobresurt pels costats, la doblegarem a sobre del farcit (com si emboliquéssim un paquet i ens faltés paper). Un cop fet això, continuarem pinzellant la resta de fulls de pasta filo per acabar de cobrir el farcit. Com que la pasta ens sobresortirà, quan acabem tot el paquet, doblegarem la pasta amb les mans o amb l'ajuda d'una espàtula per que ens quedi ben posada a sota.
Tindrem el forn calent a 150ºC, temperatura dalt i baix, alçada 2 comptant des de sota. Entrem la safata al forn i la deixem uns 35 minuts. Ha de tenir un aspecte daurat.

PER SABER-NE MÉS
Encendrem el forn quan tinguem el farcit fet; mentre preparem els fulls de pasta el tindrem calent. Compte amb la sal, el formatge feta ja és força salat. La pasta filo se seca ràpidament, obrirem el paquet al moment d'utilitzar-la i la taparem amb un drap de cuina humit. Jo utilitzo un drap de cotó esbandit i l'escorro al màxim; d'aquesta manera la pasta no se seca.
El pas d'anar untant amb oli els fulls de pasta filo és el més important. Si ho fem bé, els fulls ens quedaran separats i cruixents. Si marquem les porcions del pastís amb la punta d'un ganivet, només les capes superiors sense arribar al farcit, ens resultarà més fàcil servir-lo (optatiu).
Hem utilitzat una safata rectangular de vidre Pyrex de 20 cm x 30 cm; de les que tothom té per casa. Si us sobra pastís, es pot guardar a la nevera i escalfar al forn o al microones, queda bo i cruixent.
Aquesta recepta ens va arribar de les mans de la meva germana Maribel, li va passar un amic seu grec.


RESULTAT A TAULA
Una estupenda manera de menjar espinacs. Queda molt bé acompanyat d'una amanida de tomàquet. Un pastís salat delicat i molt bo. Què vagi de gust!


Júlia