INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES

8 carxofes mitjanes (1,200 Kg)
1 làmina de massa de pasta de full
1 ceba
100 g de formatge parmesà
4 ous
200 ml de nata líquida
1/2 pastilla de brou (opcional)
5 cullerades d'oli
1 cullereta de mantega
pebre i sal

ESTRIS

1 motlle rodó de 24 cm

PREPARACIÓ

Tallem els troncs de les carxofes i enretirem les fulles exteriors, de manera que només en quedi el cor. Rentem les carxofes, les tallem a rodanxes i les reservem amb aigua i unes gotes de llimona per evitar que quedin negres.
Pelem i piquem la ceba, i la sofregim en una cassola. La ceba ha de quedar cuita, no rossa. Hi afegim les rodanxes de les carxofes i ho deixem coure un parell de minuts. Hi afegim un vas d'aigua, tapem la cassola i abaixem el foc. Ho deixem coure a foc lent 30 minuts fins que el brou s'hagi consumit. Les carxofes han de quedar ben tendres. Deixem refredar les carxofes fins que queden tèbies. Hi afegim el formatge ratllat, els ous batuts i la nata líquida. Ho salpebrem.
Escalfem el forn a 200ºC, untem el motlle amb mantega i el folrem amb la massa de full. Ho punxem amb una forquilla perquè no creixi gaire i afegim tota la barreja al motlle. Ho deixem coure tot plegat durant 40 minuts fins que el farcit hagi quallat i la massa sigui rossa.
El podem servir calent o fred.

PER SABER-NE MÉS

Els troncs de les carxofes no els llenceu, peleu-los, talleu-los a tires i coeu-los juntament amb les carxofes. Són molt gustosos.
Compte! Poseu-hi poca sal. Tingueu en compte que el parmesà ja li dóna un punt de salat.

El temps de cocció pot variar en funció de cada forn. Si volem evitar que la superfície quedi massa torrada, quan el pastís hagi quedat dauradet, el tapem amb paper d'alumini i continuem la cocció.

RESULTAT

Un pastis boníssim que podem tenir preparat amb antelació. El podem menjar fred, tebi o calent.