INGREDIENTS

Ingredients per a 4-5 persones. Surten uns bons plats.

750 g de cigrons cuits
2 cebes mitjanes
2 pomes verdes àcides
100 g de panses sultanes
1 cullerada de cúrcuma
1 cullerada de cafè de comí molt
1 cullerada de comí en gra
1/3 de canó de canyella
1 bitxo petit
1/4 de llimona confitada amb sal (1) ( opcional)
3 cardamoms
Oli, sal i una mica de pebre negre molt 
Vi blanc, un gotet (opcional)

 

PREPARACIÓ

Talleu la ceba a la juliana ( pot ser ceba tendra). Peleu les pomes i talleu-les a daus. Poseu les panses a remullar amb aigua mineral. Feu un sofregit amb les cebes, quan la ceba sigui transparent afegiu la poma tallada a daus i incorporeu totes les espècies. Afegiu una mica d'aigua mentre el sofregit va coent per que no quedi ros i vagi confitant. Un vaset de vi blanc també hi queda bé. Quan tingueu el sofregit al punt, afegiu els cigrons cuits i les panses i ho cobriu amb l'aigua. Afineu de sal. La quantitat de sal és important i difícil d'ajustar, ja que hi ha molts ingredients (ceba, panses i poma) que fan que el plat sigui dolç. Deixeu coure tot uns 10 minuts i ja es pot servir.

PER SABER-NE MÉS

(1)Les llimones confitades en sal son típiques del Marroc i es fan posant llimones obertes, sense acabar de partir, en sal grossa en un pot gran. La llimona amb la sal produeix un gust especial que serveix per a fer rostits de carns, aviram, olives, peix cuit, escabetxos i verdures. Cal buscar llimones que no siguin encerades per a fer-ho. En aquesta recepta és un ingredient secundari.

Els cigrons poden ser de pot o comprar-los cuits (si es compren cuits a la bacallaneria, demanar una mica de suc de la cocció). Si els voleu coure a casa, aquí us ho explico:

Els cigrons són potser els llegums més difícils de coure, s'han de rentar be i posar a remullar amb aigua mineral o filtrada i sal. Remullar 12 hores. Passat el temps de remull, s'han d'escórrer, escampar per sobre una cullaradeta de bicarbonat, fregar-los una mica amb les mans i esperar uns minuts, esbandir-los be i coure'ls amb aigua mineral nova que ja estigui calenta i sal. Una segona opció és posar els cigrons a coure afegint una cullaradeta de bicarbonat a l'aigua. També es pot afegir un tros d'alga kombu a l'aigua de cocció, ajuda a coure i aporta una bona quantitat de minerals. Tindrem els cigrons cuits en uns 40 minuts. Fets a casa són molt bons.

RESULTAT

Aquesta recepta me la va passar en Pep Prats. Com que no en sabem ni la procedència ni el nom original, l'he batejat amb el seu nom. Una manera diferent i sorprenent de menjar cigrons. Ajusteu la quantitat de les espècies al vostre gust. Aquest plat es congela molt bé.