INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

500 g d'arròs rodò Nomen
4 escamarlans grossos
400 g de sèpia
300 g de musclos
1 ceba
2 grans d'all
1 pebrot verd
4-5 tomàquets madurs (o 4 culleres de tomàquet de pot)
Oli d'oliva verge
Sal

Per al brou:
Peix de roca
1 ceba
2 grans d'all
aigua
Oli d'oliva verge
Sal


PREPARACIÓ


Brou de peix

Posem al foc una olla amb una mica d'oli. Hi afegim el peix, una ceba tallada a trossos i un parell de grans d'all. Deixem coure una mica el peix i, quan comenci a quedar una mica cuit (veurem que s'agafa al fons de l'olla), hi afegim l'aigua i ho deixem bullir 30 minuts. Mentre es cou el brou, podem fer el sofregit de l'arròs.

Preparació de l'arròs

Agafem els musclos i els posem en una cassola o pot, hi afegim tot just un rajolí d'aigua, els tapem i encenem el foc. Dels deixem 3-4 minuts al foc fins que s'obrin i els reservem. El suc que han deixat anar l'afegim al brou.
Piquem la ceba i el pebrot verd, ratllem el tomàquet, rentem i tallem la sípia a trossets petits, i reservem la salsa de color marró que porta la sípia.

En una paella escalfem l'oli i hi posem els escamarlans, durant un minut aproximadament, només per donar gust al oli. Els retirem i els reservem. Afegim a aquest oli la sípia tallada i la deixem coure. Si la sípia és molt gruixuda, hi afegim una mica d'aigua o brou i la deixem coure una bona estona perquè quedi ben tova. Quan tenim la sípia cuita, sense treure-la de la paella, hi afegim la ceba picada i la sofregim. En aquest punt també hi afegim la salsa de la sípia que hem reservat. Quan tenim la ceba mig feta, hi afegim el pebrot i ho acabem de coure. Hi posem el tomàquet i el deixem coure uns minuts més. Si ens queda massa sec, podem afegir-hi una mica de brou. Hi Incorporem l'arròs i li donem un parell de tombs (en aquest punt podríem aturar-nos i acabar al plat en el moment que ens anés bé de coure l'arròs). Hi afegim el brou calent i ho deixem coure 15 minuts. Passats els 15 minuts, apaguem el foc, tapem la paella 5 minuts i la servim.


PER SABER-NE MÉS


Podem substituir el brou fet a casa per brou comercial. La quantitat de brou sempre és el doble que la quantitat d'arròs.
Els ingredients de la paella poden variar; penseu que no per posar més quantitat i varietat de peix ens quedarà més bona. El punt d'èxit de la paella sempre és el sofregit i la qualitat dels ingredients.
Podem substituir la sípia per calamar o canana. La canana és molt més barata que el calamar i també dóna molt bon gust a l'arròs.

 

RESULTAT


Aquesta paella és un dels excel•lents llegats culinaris de l'àvia Francisca.