INGREDIENTS

1 kg de sardines
Farina
400 ml d'oli d'oliva verge extra
100 ml de vinagre de vi blanc
50 ml de vi blanc sec

4-5 alls aixafats i sense pelar
Farigola
Orenga
1 fulla de llor
Pebre negre en gra
Sal
1 cullerada de pebre vermell dolç


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Netegem les sardines de tripes i escates, els hi traiem el cap i les passem per aigua. Les deixem escórrer. Les salem, les enfarinem, les fregim i les col·loquem en una cassola a part. Aprofitem el mateix oli de les sardines (colat), i fregim els alls fins que quedin rossos. Seguidament incorporem el pebre negre, el llor, l'orenga i la farigola. Ho deixem que cogui un parell de minuts. Posem el pebre vermell que es fregirà uns segons. Afegim el vinagre i el deixem reduir. Hi tirem el vi blanc i ho bullim 3 o 4 minuts. Aboquem aquesta salsa per sobre de les sardines i les deixem reposar unes hores.


PER SABER-NE MÉS

Podem afegir ceba tallada a la juliana i pastanaga tallada a rodanxes o a tires, prèviament saltades en el mateix oli de fregir les sardines i abans de fregir els alls. Es pot fer aquest escabetx amb qualsevol peix blau. Si ho deixem reposar d'un dia per l'altre, encara és més bo. Es conserva a la nevera força dies. Per una òptima conservació, el peix ha d'estar cobert de salsa.

RESULTAT A TAULA

L'escabetx que sempre ha fet la meva mare; antic, econòmic, socorregut... Què vagi de gust!

Júlia