INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

8 serrans penegals de mida mitjana (200 g)
5 alls
6 tomàquets madurs
Pebre vermell dolç (mitja culleradeta de cafè)
Oli d'oliva verge extra
Sal
3 o 4 llesquetes de pa 
25 g d'ametlles torrades

Per al brou
Els caps dels penegals.
½ ceba
2 grans d'all
Un rajolí d'oli
750 ml d'aigua

 

PREPARACIÓ

Per fer el brou:
En una olla petita posem un rajolí d'oli, l'escalfem i afegim els caps dels penegals, la ceba tallada en 4 trossos i els alls. Remenem i quan el peix es começa a agafar al fons de la cassola, afegim l'aigua. Deixem coure uns 25 minuts.


Per fer el suquet:
Rentem lleugerament el peix i l'assequem amb paper de cuina. Pelem els tomàquets, els triturem i els reservem. Posem oli en una cassola, l'escalfem, daurem els alls i el pa. Retirem i reservem. Afegim el pebre vermell i el tomàquet triturat per evitar que el pebre es cremi. Ho deixem coure lentament durant 20 o 30 minuts fins que quedi ben concentrat. Mentre es va coent, anem afegint de tant en tant un cullerot de brou.
Un cop concentrat, afegim el peix i tot seguit el brou. Ho deixem coure 10 minuts. Mentre, preparem la picada amb el pa, els alls fregits i les ametlles. Afegim la picada 5 minuts abans d'acabar. Apaguem el foc i deixem reposar una estona. Servim calent.


PER SABER-NE MÉS

Aquest tipus de suquets el cuinaven els pescadors amb el peix que es repartien al final de la jornada. Amb serrans penegals queda boníssim, però si les espines ens representen un problema, el podem cuinar amb tota mena de peix.


RESULTAT

Un plat mariner, per sucar-hi pa i llepar-se els dits.