INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

1,600 kg de lluerna  o aranya 
1 kg de patates
1 porro
½ pebrot verd
½ pebrot vermell
1 tomàquet gros
1 cullerada de pebre vermell dolç
Pebre vermell picant (opcional i al gust)
Sal

Oli d'oliva verge extra
1 llimona
1 all picat
3 branquetes de julivert


Per al brou de peix
1 ceba
2 grans d'all
1 fulla de llor
Un raig de llimona

Oli d'oliva verge extra

Sal

Aigua mineral per cobrir el peix

 

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Netegem el peix, el tallem a trossos i reservem els caps. Tallem la ceba grossa i piquem els alls.


Elaboració del brou

Agafem els caps del peix. Posem una olla al foc amb una mica d'oli, afegim un tros de ceba mal tallada i un parell de grans d'all sencers i sense pelar. Donem un parell de tombs i quan es comenci a agafar, afegim aigua per cobrir el peix, una fulla de llor i un raig de llimona. Ho deixem bullir 25 minuts, ho colem i ho reservem.


Elaboració del peix

En una cassola posem un bon raig d'oli, sense encendre el foc, posem el porro tallat a làmines ben fines, mig pebrot verd i mig pebrot vermell tallats a trossets, el pebre vermell dolç i el picant si agrada; la sal, el  tomàquet ratllat, l'all picat i el julivert també picat. Un cop ho tenim tot a la cassola, encenem el foc i ho sofregim fins que ens quedi ros. Seguidament afegim les rodanxes de peix, per sobre hi posem les patates tallades a daus petits i tot seguit el brou. Ho deixem coure a foc suau fins que les patates siguin cuites.
Si volem el suc una mica més espès, fem una picada.

Per fer la picada:

1 llesca de pa de barra fregida

1 presa de xocolata

10 ametlles torrades i pelades

Posem tots els ingredients esmentats dins d'un morter i ho piquem bé amb la mà del morter fins que ens quedi una pasta fina. Deixatem la pasta amb una mica de brou i ho afegim al guisat de peix. Deixem coure 10 minuts i ja ho tindrem fet.

 

PER SABER-NE MÉS

Compte no confondre la lluerna amb les cabotilles, hi ha molts supermercats que tenen el peix mal identificat.

Recepta de Miquel "el rana"

RESULTAT

Plat tradicional de la  cuina dels pescadors, econòmic i molt bo.
Aquesta recepta que hem explicat per a la lluerna i per a l'aranya  és perfecta per l'aranya de cap negre, queda un plat exquisit.