Xipirons amb tinta

 INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 kg de calamars mitjans
La tinta dels calamars i 2 bossetes més
500 g de ceba
2 grans d'all
1 tomàquet madur gros
1 bitxo
Julivert picat (5 o 6 branques)
Sal
70 ml d'oli d'oliva verge extra


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Netegem els calamars (si són petits no cal pelar-los), i guardem la tinta. Tallem les ales i les potes i les saltem a foc viu fins que canviïn de color i quedin daurades. Omplim els calamars amb les ales i les potes saltades i, un cop plens, també els saltem a foc viu fins que quedin daurats i els reservem.
Piquem la ceba, el julivert i els alls. Pelem el tomàquet, li traiem les llavors i el fem a daus. A la mateixa cassola on hem daurat els calamars, ofeguem la ceba, la salem i hi afegim els alls. Coem 20 minuts a foc suau. Afegim el tomàquet, el julivert i el bitxo i coem uns 20 minuts més.
Mentrestant, posem les bosses de tinta dins d'un got i les tallem amb la punta d'unes tisores fins a trencar-les. Afegim la resta de la tinta (2 bossetes), una mica d'aigua i ho desfem amb una cullereta. Incorporem la tinta a la cassola, remenem bé i hi afegim els calamars. Ho deixem coure uns 20 minuts.
Passat aquest temps, traiem els calamars i el bitxo, triturem la salsa i l'afinem amb el passapurés o el colador xinès. Tornem a posar la salsa a la cassola, hi posem els calamars, rectifiquem de sal, deixem coure 3 o 4 minuts, parem el foc i ja ho tenim llest.


PER SABER-NE MÉS
Aquesta recepta cal fer-la amb calamars de mida mitjana. La recepta tradicional no porta ni julivert ni bitxo, però aquesta és una versió de cuina familiar. Les dues bosses de tinta afegida són opcionals. Amb la tinta dels calamars en tenim prou. També és habitual al País Basc afegir al farcit ou dur picat. En aquest cas, no en porta.
El suc que sobra a la cassola, el podem aprofitar per menjar-lo amb uns ous ferrats i arròs blanc.
Recepta de les germanes Arantza i Dorleta Beitia, del País Basc.


RESULTAT A TAULA
Una altra recepta tradicional basca que val la pena cuinar. Què vagi de gust!


Júlia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INGREDIENTS