INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

5 o 6 talls de morro de bacallà dessalat  (1kg)
3 dl d'oli d'oliva 
Farina 
Sal

 

Per a la salsa de tomàquet 

Un pot de tomàquet natural triturat de 500 g
Una ceba del tamany d'un ou ratllada
1 o 2 grans d'all 
6 cullerades d'oli d'oliva verge extra
Sal

 

Per a l'allioli

1 ou
Sal
2 o 3 grans d'all
15 dl d'oli d'oliva

 

Preparació de la salsa de tomàquet- uns 25 minuts-

Posem una cassola al foc amb oli d'oliva, enrossim la ceba i els alls picats, afegim el tomàquet triturat, sal amb moderació i remenem  a foc mig fins que la salsa es torni espessa. Si el gust és àcid, afegim una culleradeta de postres de sucre. Tastem i retirem del foc.


Preparació del bacallà

Deixem el bacallà dins d'una escorredora amb la pell a la part de dalt perquè vagi perdent l'excés d'aigua. Sequem  els talls de bacallà amb paper de cuina. L'enfarinem i treiem l'excés de farina. El fregim per totes les cares  en una paella amb oli d'oliva ben calent fins que els talls siguin rossos. El reservem.

Preparació de l'allioli

Preparem el got de la batedora i hi posem a dins els alls picats. Afegim un ou (a temperatura ambient), un pols de sal i una mica d'oli. Posarem la batedora dins del got i sense moure-la començarem a batre. Quan comenci a espessar, afegim poc a poc la resta de l'oli i ho batem movent  (ara sí) la batedora amunt i avall  fins que ens quedi ben espés.

Per acabar el plat

Agafem una plata per anar al forn. Al fons de la plata, hi posem la salsa de tomàquet, a sobre els talls de bacallà amb la pell a sota. Cobrim cada tall de bacallà amb l'allioli i ho posem al forn calent a 200ºC, 10 minuts. Passats els 10 minuts, gratinem fins que l'allioli ens quedi de color daurat.
.
RESULTAT

Un plat de bacallà molt bo pel contrast entre la salsa de tomàquet i l'allioli gratinat. Servim aquest plat acabat de sortir del forn. Si tenim la salsa de tomàquet feta amb antelació, és molt ràpid de fer.

Júlia