INGREDIENTS PER FER EL PASTÍS

175 g de farina
1 cullerada sopera rasa de Royal
1 culleradeta rasa de cafè de bicarbonat
1 culleradeta de cafè de canyella en pols
Un pols de sal
50 g de nous picades (no fines, en 4 o 6 trossos)
2 plàtans molt madurs
150 cl de llet sencera
½ llimona
115 g de mantega + 25 g per al motlle
200 g de sucre integral
2 ous
Extracte de vainilla

 

INGREDIENTS PER FER LA CREMA DE MASCARPONE I CAFÈ


250 g de mascarpone
120 g de nata per muntar
60 g de sucre blanc
3 g de cafè soluble en pols


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Posem la llet dins d'un bol, hi afegim el suc de la mitja llimona i ho deixem reposar 10-15 minuts perquè qualli.
Pelem els plàtans i, en un plat fondo o bol petit, els aixafem sense fer ni puré ni crema. Hem de deixar trossos més aviat grans i irregulars per aconseguir una millor textura, sinó el pastís ens quedarà massa dens.
En un altre bol, pesem i barregem la farina, el llevat, la sal, el bicarbonat, la canyella i les nous. No cal tamisar, però sí desfer bé qualsevol boleta de farina (podem utilitzar unes varetes manuals i remenar amb suavitat). Ho reservem.
Batem amb varetes elèctriques la mantega pomada i el sucre. La mantega ha de quedar esponjada, cremosa, lleugera, ha d'augmentar de volum i ha de quedar d'un color més pàl•lid; el sucre s'ha de dissoldre. Hem de batre una bona estona, uns 15 minuts com a mínim. Seguidament, afegim una cullerada d'extracte de vainilla. Trenquem els ous en una tassa a part (per evitar que ens caigui closca), i els incorporem d'un en un. Continuem treballant la barreja amb les varetes; que augmentarà de volum gràcies als ous. Hem d'observar com les varetes "dibuixen" la massa. Llavors ja ho tenim al punt.
Afegim la llet quallada fins que la massa quedi homogènia i seguidament afegim els plàtans fins que quedi tot ben incorporat.
Afegim també el contingut del bol amb la farina i els altres ingredients. No ho hem de batre, hem d'anar treballant-ho a poc a poc, remenant de dalt a baix i fent moviments circulars, suaument i amb una espàtula, com si incorporéssim clares muntades. És normal i bo que es vegin alguns rastres de farina, sobretot al voltant de les nous. Si hi ha farina que no embolcalla les nous, la desfarem amb cura.
Untem un motlle amb mantega, l'empolvorem amb farina i espolsem la que sobri. Posem la massa dins del motlle i l'entrem al forn calent a 175º durant 25 o 30 minuts aprox. Vigilem la cocció. Fem la prova de l'escuradents: si surt net, ja ho tenim a punt. Traiem el pastís del forn, el deixem refredar i el desemmotllem. Arribat a aquest punt, podem congelar el pastís o guardar-lo a la nevera 2 o 3 dies. Ha d'estar totalment fred i l'hem d'embolicar molt bé amb moltes capes de film.

 

FEM LA COBERTURA

Els ingredients de la cobertura són delicats. Llevat del cafè, els utilitzarem freds de nevera. Amb les varetes elèctriques, barregem el mascarpone, el cafè i el sucre fins que el cafè es dissolgui. Ho tastem i, si no notem els granets de sucre a la boca, ja ho tenim al punt. Afegim la nata i ho muntem 2 minuts incrementant la velocitat. Ha de quedar una crema esponjada i voluminosa. L'escampem directament sobre el pastís o bé la posem en una màniga pastissera per decorar al nostre gust.

 

PER SABER-NE MÉS

Llegiu bé la recepta, prepareu tots els ingredients, els bols i la balança. Enceneu el forn, prepareu el motlle untat amb la mantega i empolvorat amb la farina. Els ous i la mantega han d'estar a temperatura ambient. A l'hivern, traieu la mantega de la nevera la nit abans, ha de tenir textura de pomada. Preneu-vos el vostre temps i no el feu amb pressa. Gaudiu! Aquest pastís és especial. El vam fer amb l'Anna i la seva mare, la Lorea. Unes postres especials per al VI Simpòsium Internacional de Caiac de Mar, a Llançà, organitzat per Pagaia Club de Caiac Cap de Creus; un club, el meu, on hi tinc molts bons amics. Vaig aprendre molt amb l'Anna, li agraeixo tot el que em va ensenyar i poder posar aquesta recepta, que és seva.

Aquí us deixo l'enllaç al seu blog: Lafoodiemama


RESULTAT A TAULA

Deliciós, diferent, aromàtic, extraordinàriament bo. Us el recomano. Que vagi de gust!


Júlia