INGREDIENTS PER A 8 RACIONS

Per a la base
125 g de mantega
220 g de farina
1 culleradeta de cafè de sal
65 ml d'aigua molt freda
1 cullerada de suc de llimona

Per al farcit
1 carabassa tipus violí que pesi 1, 250 kg
3 ous
120 g de sucre morè de canya (també pot ser blanc)
1 cullerada de mel
350 g de nata líquida
1 culleradeta de postres rasa de canyella en pols
1 culleradeta de postres rasa de gingebre en pols
1 culleradeta de postres rasa de nou moscada en pols

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Per preparar la base
Podeu comprar la base feta (pasta brisa)
Traiem la mantega de la nevera hores abans, l'utilitzarem amb la textura de pomada. Preparem un motlle baix de 26 cm de diàmetre, l'untem amb mantega i el reservem. Posem en un bol la farina amb la sal. Afegim la mantega i ho treballem amb els dits. Incorporem el suc de llimona i l'aigua. Amassem ràpidament fins a obtenir una massa suau i homogènia. Li donem forma de bola, la posem dins d'un bol, la cobrim amb film i la deixem reposar 1h a la nevera.
Encenem el forn a 180ºC. Traiem la massa de la nevera, escampem una mica de farina al marbre de la cuina i estirem la massa amb el corró per donar-li forma rodona. Cobrim el motlle amb la massa, ajustem les vores pressionant amb els dits. Retallem la massa que sobra i punxem la base amb una forquilla. La cobrim amb paper de forn i hi posem a dintre llegums, boles de ceràmica o pedretes per que la massa no s'infli. L'entrem al forn 15 o 20 minuts. Quedarà mig cuita. Retirem els llegums o el que haguem posat a dintre. Ja tenim la base a punt.


Per fer el farcit
Encenem el forn a 180ºC. Rentem bé la carabassa, no la pelem. La tallem en dues parts de dalt a baix i les cobrim amb paper d'alumini (no cal embolicar tot el tall). Les posem en una safata i les entrem al forn 1.30 h. Comprovem el punt de cocció destapant la carabassa i punxant amb una forquilla; quan estigui tova la traiem del forn.
Un cop cuita, traurem fàcilment la carn amb una cullera (necessitem 450-500 g). L'anem posant dins d'un bol. Afegim la resta dels ingredients i ho triturem tot fins a obtenir una pasta fina. Omplim la base que tenim reservada amb aquesta pasta i l'entrem al forn calent. Ho deixem coure 25-30 minuts. Punxem amb un escuradents i si cal, deixem 5 minuts més. Un cop cuit ho traiem del forn i ho deixem reposar. Servim a temperatura ambient. El podem acompanyar amb nata muntada.

PER SABER-NE MÉS

La pasta trencada o brisa no és difícil de fer, però s'ha de tenir una certa pràctica, si no us voleu complicar, podeu comprar-la feta. Per aquesta recepta, he utilitzat la carabassa tipus violí. És més fàcil de buidar i té més carn que la varietat potimarró (també molt bona). Ajusteu les espècies al vostre gust, en podeu variar les quantitats. El pastís es conserva bé a la nevera uns tres dies, ben cobert amb film. Aconsello menjar-lo a temperatura ambient, el gust millora. Del llibre Un Dulce en Nueva York, d'en Mark Grossman. Aquest pastís és un clàssic americà del dia d'Acció de Gràcies.


RESULTAT A TAULA

Un pastís de carabassa delicat, aromàtic i diferent. Què vagi de gust!


Júlia