Pastís de pinya

 

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES


Cobertura

60 g de mantega
100 g de sucre morè de canya
10 rotllanes de pinya en almívar (1 llauna)
10 cireres confitades
Pa de pessic
210 g de farina
1 sobre de llevat químic tipus Royal
1/4 de culleradeta de bicarbonat
1/2 culleradeta de sal
115 g de mantega
200 g de sucre blanc
1 ou gros
1 iogurt natural
120 ml de llet
60 ml del suc de pinya
1 polsim d'extracte de vainilla

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Per a la cobertura, fonem la mantega lleugerament al microones. Tallem les rotllanes de pinya per la meitat, en deixem una sencera i les reservem. Agafem un motlle desmuntable de 20 cm, hi afegim la mantega fossa i untem el lateral interior amb un pinzell. Després afegim el sucre morè. Posem al damunt la pinya: una rotllana sencera al centre i les 10 meitats escalonades amb forma de ventall al voltant. Posem les cireres tal com veieu a la fotografia. La resta de pinya la posem als laterals.

Pa de pessic
Escalfem el forn a 180º C dalt i baix. En un bol, barregem la farina, el llevat en pols, el bicarbonat i la sal. Reservem.
En un recipient gran apte per a microones fonem la mantega, afegim els ingredients humits, l'ou, el iogurt, la llet i el suc de la pinya. Remenem bé amb unes varetes fins que quedi tot ben integrat. Afegim els ingredients secs tamisats en 2 o 3 vegades embolcallant lentament amb una espàtula. Un cop la barreja sigui homogènia, l'afegirem damunt la cobertura que hem preparat abans. Tapem el motlle amb paper d'alumini i ho enfornem 45 minuts. Passat aquest temps, el destapem i el deixem daurar uns minuts més. Comprovem si és cuit punxant el centre amb un escuradents. Si surt net, ja està a punt i, en cas contrari, el deixem una estona més.
Un cop cuit, el deixem refredar 10 minuts i el desemmotllem donant-li la volta. La part inferior (on hi ha la pinya), ha de quedar al damunt.

PER SABER-NE MÉS
La idea de cuinar un pastís al revés és una vella tècnica que va començar fa segles, quan les coques es feien en cassoles de ferro colat. Era fàcil afegir fruita i sucre al fons de la cassola, una simple massa de pastís a la part superior i, un cop cuita, donar-li la volta, posar-lo en una plata i mostrar la fruita.

RESULTAT
Un pastís boníssim, ràpid, senzill i vistós. Què vagi de gust!


Montse