Pastís Santiago

INGREDIENTS

250 g de farina d'ametlla crua
5 ous de mida normal (50 g)
250 g de sucre
La pell ratllada d'una llimona
Un pols de sal
1 culleradeta de cafè de canyella en pols
1 culleradeta de cafè de llevat químic
Mantega i farina per al motlle
Sucre llustre per decorar el pastís


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparem un motlle baix de 30 cm de diàmetre. L'untem amb mantega i l'empolsimem amb farina. Encenem el forn a 170ºC dalt i baix.
Ratllem la pell de la llimona evitant la part blanca. En un bol, barregem la farina d'ametlla, la pell de la llimona, la sal, el llevat i la canyella. Remenem amb una forquilla per incorporar bé els ingredients i eliminar grumolls. En un altre bol, posem el sucre i els ous i els blanquegem amb les varetes elèctriques fins que doblin el seu volum. Incorporem al bol dels ingredients secs els ous muntats amb el sucre, poc a poc, en dos o tres vegades, embolcallant amb l'espàtula i procurant que no quedin grumolls.
Omplim el motlle amb la massa i l'entrem al forn calent. Ho deixem coure uns 25 o 30 minuts. Ha de quedar daurat per sobre. Fem la prova de l'escuradents i si ens surt net, el retirem del forn. Deixem refredar, el desemmotllem i espolsem sucre llustre per sobre amb l'ajuda d'un colador. Nosaltres hi hem posat una petxina a sobre per decorar.


PER SABER-NE MÉS

Quan poseu la massa al motlle, us ha de quedar una capa prima. Un cop cuit i refredat, el pastís no fa més de 2 o 3 cm de gruix. La temperatura del forn pot variar entre 170ºC i 180ºC. Cada forn és diferent i cal vigilar. Aquests pastís és apte per a celíacs, només cal canviar la farina que utilitzem per empolsimar el motlle i utilitzar llevat químic sense gluten.


RESULTAT A TAULA

Aquesta és una recepta tradicional que no podia faltar al nostre repertori de postres. Un pastís lleuger, de gust delicat que us encantarà!
Montse i Júlia