Escudella de Nadal

INGREDIENTS PER A 12-15 PERSONES

Carn
1 pollastre de pagès de 2,5kg tallat a quarts
1 os de pernil
1 os del genoll
1 os del moll
1 os del ganxo
1 jarret de vedella de 600 g
1 botifarra blanca
1 botifarra negra
Una boleta de sagí (molt poc) (greix de porc salat)

Verdura
400 g de cigrons en remull amb sal
2 pastanagues
1 nap
1 col petita (1/2 si és grossa)
1 branca o 2 d'api
2 porros
1 ceba grossa
Patates senceres (una mitjana per persona)

Uns 10 litres d'aigua mineral o filtrada
Pasta per fer la sopa: galets, fideus...

Pilota
600 g de carn picada de vedella i porc
2 ous
All i julivert picats al gust
1 llesca de pa sec sense la crosta
½ got de llet per remullar la llesca de pa
Sal i pebre
Farina de blat

 

PREPARACIÓ

Fem la pilota

Barregem amb les mans tots els ingredients en el mateix ordre i formem una massa compacta. Després donem forma a les pilotes (dues o tres de bona mida o més petites, al gust).
Acabem passant-les per farina, que tindrem en un bol, i les deixem a la nevera en una plata a punt per tirar a l'olla.


Preparació prèvia

Rentem molt bé els ossos i la carn. Rentem les verdures, pelem les que ho necessitin i les deixem a punt.


Fem l'escudella
Aquesta escudella l'hem de tenir al foc unes 3 hores a foc mitjà. Prenem una olla gran, hi posem 10 litres d'aigua mineral i una mica de sal. Posem tota la carn, els ossos i els cigrons a l'olla amb l'aigua freda fins a bullir.

Quan comenci l'ebullició, cal desescumar. Tapem l'olla i deixem bullir 1,30 h. Afegim la verdura i les patates i deixem que bulli uns 30 minuts.

Hi tirem les pilotes que bulliran 15 o 20 minuts, depenent de la mida i al final les botifarres, sense punxar-les, que bulliran 5 o 8 minuts més. No cal més temps perquè es rebentarien.
Ja podem colar el brou deixant-ne una part a l'olla amb totes les carns i verdures perquè no es refredin. Fem bullir una altra vegada el brou i hi tirarem els galets deixant que bullin a poc a poc el temps que indiqui el fabricant (hi ha galets de moltes mides). La pasta ha de quedar un xic crua i fora del foc s'acaba de coure.

Primer, servirem l'escudella amb la pasta i després, en diferents plàteres, col•locarem la carn d'olla ben calenta, les verdures tallades i els cigrons. Cadascú se servirà al seu gust.

 

PER SABER-NE MÉS

Aquesta recepta és per a 14 o 15 persones. Si sou menys, feu la proporció. Hi ha moltes receptes d'escudella i totes bones. Aquesta que us he explicat porta molt poc porc. Predomina el gust de vedella i pollastre.
Segur que us sobrarà brou. Congeleu-lo, sempre va bé tenir un bon brou a punt.

RESULTAT A TAULA

L'escudella de Nadal que la meva mare ha fet tota la vida. No dubteu a tastar-la. Que vagi de gust!

Júlia