Melmelada de mores

INGREDIENTS

1 kg de mores
350 g de sucre
1 poma ratllada
El suc de 1/2 llimona

 

MATERIAL NECESSARI sistema tradicional
Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o algun estri d'acer inoxidable per remenar. Eviteu la fusta.
1 olla
Pots de vidre amb tapa, molt nets
Una balança

MATERIAL NECESSARI  Thermomix

Pots de vidre amb tapa, molt nets

 

Rentem els pots de vidre i les tapes i els escaldem amb aigua bullent.  Si no els volem escaldar, també els podem posar  sobre la reixa del forn, de cap per avall a 120 ºC, uns 10 minuts. 


PREPARACIÓ I COCCIÓ TRADICIONAL 

Rentem  les mores.
Preparem una cassola, aboquem la fruita i el sucre i ho deixem unes 4 o 5 hores a la nevera.
Afegim la poma ratllada. Ho remenem i comencem a coure a foc suau. Ha d'agafar temperatura lentament. Ho anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable.
La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar mentre remenem.  A mitja cocció afegim el suc de llimona.
El temps de cocció és aproximat: per 1,350 kg de melmelada necessitarem de  25 a 30 minuts, dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem... Hi ha molts factors. 
Un cop cuita, si no volem trobar trossets de fruita i grana a la melmelada, la podem triturar amb la batedora i passar-la pel colador xinès. 
La posem dins dels pots, els omplim fins a dalt, tapem  i els posem dins d'una olla amb aigua.  Entre pot i pot posem un drap per tal que no es toquin i evitar que es trenquin. Bullim els pots 30 minuts i deixem refredar a la mateixa olla. Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec.  Ens conserven un parell d'anys .  

PREPARACIÓ I COCCIÓ AMB THERMOMIX

Rentem les mores i les posem al vas, triturem  1 minut a  velocitat progressiva 5-10. La passem per el colador xinès i la tornem a posar dins del vas.  Afegim el sucre, la mitja poma ratllada i el suc de llimona.
Programem 25 minuts, 100ºC, velocitat 2. Sense cubilet i amb el cistellet al damunt de la tapa.
Posem la melmelada calenta dins dels pots, els omplim fins a dalt, tapem i els donem la volta que els anem omplint. Els deixem refredar en aquesta posició, i es farà el buit. Un cop freds, els guardem en lloc fosc, fresc i sec. Ens conserva bé durant força mesos.  Si volem una conservació més llarga, bullim els pots tal com ho expliquem en el sistema tradicional.

PER SABER-NE MÉS

Les  mores són molt delicades. si no  les cuinem acabadas de collir,  per evitar que es facin malbé, les deixem amb el sucre a la nevera. Poden estar fins a 2 dies fins que trobem el moment de fer la melmelada.

 
RESULTAT A TAULA

Ideal per a cobertures, farcir pastissos, per menjar amb iogurt i cereals, amb gelats diversos, amb mató, formatges frescos, a cullerades...Res a veure amb qualsevol melmelada que pugueu comprar. Que vagi de gust!

Montse