Melmelada de llimona

INGREDIENTS

1 kg de llimones
1,5 l d’aigua mineral o filtrada
1 kg de sucre
1,5 l d’aigua mineral o filtrada

MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Cullera, varetes o algun estri d'acer inoxidable per remenar (evitem la fusta)
Pots de vidre amb tapadores, molt nets, escaldats uns minuts i secs

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Freguem les llimones sota l’aixeta amb un fregall “nanas”. Procurem triar-les de pell llisa i sense taques. Si són llimones sense tractar, molt millor.
Posem una olla amb aigua al foc. Quan bulli hi tirem les llimones, les deixem coure 5 minuts, les retirem del foc i les escorrem. Les deixem refredar, que no cremin.
Les partim per la meitat, espremem el suc i el reservem.
Tallem la pell de la llimona a la juliana el més prim que puguem. Descartarem les parts de la pell que tinguin taques, marques o siguin brutes.
Posem totes les llavors en una mussolina i ho lligem.
Posem a escalfar una cassola amb 1,5 l d’aigua mineral, hi afegim el farcellet amb els pinyols i, quan l’aigua bull, incorporem les pells tallades a la juliana. Deixem bullir fins que les pells siguin toves i es desfacin amb els dits.
Llavors hi aboquem el sucre i remenem fins que es desfaci.
Deixem coure uns 20 minuts.
Afegim el suc de les llimones reservat i coem uns 10 minuts més fins que la melmelada estigui al punt. Remenem constantment per evitar que s’enganxi.
Podem deixar la llimona a trossets o bé triturar-la. En aquest cas, l’hem triturat amb la batedora.
Traiem l’escuma, parem el foc i esperem uns minuts abans d’omplir els pots.
Tindrem els pots nets i secs. Els omplim fins a dalt procurant que no quedin bombolles. Repassem les vores amb alcohol o brandi, els tapem i els girem de cap per avall per fer el buit. Els deixem refredar i, quan els pots són freds, els etiquetem i els guardem en un lloc fosc, fresc i sec.
En aquest cas no els hem bullit, perquè aquesta melmelada té una quantitat important de sucre.

 

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?

Quan comencem a coure, posem un platet al congelador i anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de la melmelada i l'entrem a la nevera. Esperem uns minuts que refredi, empenyem la melmelada amb el dit i, si fa plecs, ja la tenim llesta. També observarem que quan porta una bona estona coent, les bombolles "peten" més lentament i fan més soroll, la melmelada no bull amb tanta alegria i ens costa més de remenar.

PER SABER-NE MÉS

La llimona és imprescindible per fer la majoria de les confitures i melmelades. Aporta l’àcid cítric necessari per a la seva conservació, ajuda a confitar, és antioxidant, augmenta el sabor de les fruites i evita que el sucre cristal·litzi. La llimona sola fa una melmelada boníssima.

Recepta del llibre de la Georgina Regàs, Confitures i Melmelades. Si no heu visitat el museu de la confitura no dubteu, us encantarà. Melmelades delicioses, gent encantadora, llibres preciosos i també uns cursos de melmelades que us faran gaudir molt. https://www.museuconfitura.com

RESULTAT A TAULA

Aquesta melmelada combina bé amb marisc, peix o carn a la planxa, en una vinagreta dóna un punt àcid a qualsevol amanida. És un ingredient bàsic en el nostre canapè de salmó fumat. Una delícia que mereix un lloc al rebost.

Júlia