Cim i tomba de déntol

INGREDIENTS

1 kg de peix
1 kg de patates 
4 tomàquets
1 ceba
3 grans d'all
Oli d'oliva verge extra
Sal
1 l de brou de peix lleuger


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Pelem les patates, les tallem a rodelles una mica gruixudes i reservem.
Piquem la ceba petita i laminem 2 alls; el tercer el reservem.
Tallem els tomàquets per la meitat, retirem les llavors, els ratllem i reservem.

Posem oli en una cassola i daurem els alls, un cop rossos hi afegim la ceba.
Quan la ceba estigui ben sofregida, incorporem el tomàquet ratllat i deixem coure uns minuts.
Mentre es va fent el sofregit, amb l'all que hem reservat, preparem l'allioli.
Un cop tinguem el sofregit llest, hi afegim les patates, donem un parell de tombs per tal que es barregin bé amb el sofregit i afegim el brou. Ho deixem coure 5 o 10 minuts, tot depèn del gruix de la patata.
Tot seguit i abans que les patates estiguin cuites, hi posarem el peix, salarem i afegirem l'allioli. El peix el tindrem cuit en pocs minuts. 
Mentre es cou, no remenarem amb cap estri, de tant en tant agafarem la cassola per les nanses i farem moviments sobtats que fan que els ingredients facin el cim i tomba, que dóna nom al plat.
Abans de servir-lo podem posar julivert picat a la cassola.

 

PER SABER-NE MÉS

El cim i tomba és un plat mariner tradicional de Tossa de Mar. Es pot preparar amb diferents tipus de peix blanc, com ara escorpora, aranya de cap negre, rap, etc. És millor utilitzar peixos de carn forta per evitar que es desfacin durant la cocció.

Tal com ens expliquen a Ràdio la Selva 360, els orígens del cim i tomba cal buscar-los quan els pescadors que sortien a mar, a vela o a rem, s’hi estaven moltes hores i necessitaven un plat fàcil de fer que aportés energia. Els pescadors de Tossa s’emportaven un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. També hi portaven patates, cebes, alls, tomàquets i pebrots, així com oli i espècies diverses.
Per preparar el dinar posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades i uns grans d’alls. Hi afegien el peix que sortia trencat de la xarxa que no podrien vendre, un raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid.
En un morter feien un all-i-oli negat que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més. 

Aquesta recepta és de Josep Lladonosa i Girò d'El gran llibre de la cuina catalana.

 

LA RECEPTA EN 2 MINUTS

Cim i tomba de déntolVIDEORECEPTA

 

 

RESULTAT

Un plat mariner, senzill i fàcil de preparar  procedent de Tossa de Mar

Montse i Júlia