INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

1,600 kg d'aranya capçuda
1 kg de patates
1 porro
½ pebrot verd
½ pebrot vermell
1 tomàquet gros
1 cullerada de pebre vermell dolç
Pebre vermell picant (opcional i al gust)
Sal

Oli d'oliva verge extra
1 llimona
1 all picat
3 branquetes de julivert

Per al brou de peix
1 ceba
2 grans d'all
1 fulla de llor
Un raig de llimona
Oli d'oliva verge extra
Sal
Aigua mineral per cobrir el peix

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Netegem el peix, el tallem a trossos i reservem els caps. Tallem la ceba grossa i piquem els alls.

Elaboració del brou

Agafem els caps del peix.
Posem una olla al foc amb una mica d'oli, afegim un tros de ceba mal tallada i un parell de grans d'all sencers i sense pelar. Donem un parell de tombs i quan es comenci a agafar, afegim aigua per cobrir el peix, una fulla de llor i un raig de llimona.
Ho deixem bullir 25 minuts, ho colem i ho reservem.

Elaboració del peix

En una cassola posem un bon raig d'oli, sense encendre el foc, posem el porro tallat a làmines ben fines, mig pebrot verd i mig pebrot vermell tallats a trossets, el pebre vermell dolç i el picant si agrada; la sal, el tomàquet ratllat, l'all picat i el julivert també picat.
Un cop ho tenim tot a la cassola, encenem el foc i ho sofregim fins que ens quedi ros.
Seguidament afegim les rodanxes de peix, per sobre hi posem les patates (esqueixades, no tallades) i tot seguit el brou.
Ho deixem coure a foc suau fins que les patates siguin cuites.
Si volem el suc una mica més espès, fem una picada.

Per fer la picada:

1 llesca de pa de barra fregida
1 presa de xocolata
10 ametlles torrades i pelades
Posem tots els ingredients esmentats dins d'un morter i ho piquem bé amb la mà del morter fins que ens quedi una pasta fina. Deixatem la pasta amb una mica de brou i ho afegim al guisat de peix. Deixem coure 10 minuts i ja ho tindrem fet.

PER SABER-NE MÉS

Aquesta és una recepta de Miquel "el rana".
Per espessir la salsa, també ho podem fer aixafant patata cuita, la diluim amb el suquet i l'afegim a la cassola.

RESULTAT

Plat tradicional de la cuina dels pescadors, econòmic i molt bo

Montse