Pollastre a l'antiga

INGREDIENTS PER A 8-10 PERSONES

1 Pollastre que pesi 3,700 kg
3 botifarres crues (opcional)
1 cabeça d'alls
½ canó de canyella
2 cebes grosses
Oli d'oliva verge extra
100 ml de brandi
Sal
Pebre negre mòlt
Aigua mineral o filtrada


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Per fer aquesta recepta necessitem un pollastre de pagès, gros i ben criat. Demanarem que ens el tallin a quarts, del quarter de la cuixa fem tres talls deixant la cuixa sencera. Separem les ales dels pits i d'aquests en fem tres talls. Ho passem lleugerament per aigua, l'eixuguem i el deixem ben polit de canons.

FAREM LA COCCIÓ AMB ANTELACIÓ I EN TRES TEMPS BEN DIFERENCIATS
Començarem a coure el pollastre el dia abans. Farem dues coccions el dia abans i la tercera el dia que el servim.

Primera cocció: al matí.
Posem oli en una cassola; el fons ha de quedar-ne ben cobert. Salpebrem els talls de pollastre i els posem a la cassola en fred. Encenem el foc i enrossim els talls a foc viu. Afegim el brandi, la cabeça d'alls, la canyella i les cebes tallades a octaus. Baixem el foc i coem lentament 1.30 h. Anirem girant el pollastre i vigilant la cocció. Si ens queda sec, afegirem una tassa de cafè d'aigua. Passat el temps indicat, apaguem el foc i tapem la cassola.

Segona cocció: a la tarda o al vespre
Encenem el foc i coem lentament 1.30 h. Anirem girant el pollastre i vigilant la cocció. Si ens queda sec, afegirem una tassa de cafè d'aigua. Punxem el pollastre amb una forquilla per comprovar el punt de cocció. Passat el temps indicat, apaguem el foc i tapem la cassola.

Tercera cocció: una estona abans de servir-lo
Posem la cassola a foc suau, deixem que cogui lentament uns 30 o 40 minuts. Comprovem el punt de sal i si cal, hi afegim una mica d'aigua. Servim calent.

PER SABER-NE MÉS
Si som molta colla, podem afegir al rostit unes botifarres crues (dues o tres). Les posarem senceres a la cassola, a la tercera cocció. Un cop cuites, les tallarem en tres o quatre trossos i les repartirem per sobre del pollastre.
Un rostit a l'antiga. Fet amb bon pollastre i amb el temps de cocció necessari, sense pressa. Recepta de família, de la Loreto de sant Hilari.

RESULTAT A TAULA
Plat de luxe, de festa, de Nadal, de Sant Esteve, de festa major, senzillament extraordinari. Us el recomanem!

Montse i Júlia