Caldereta de xai

 

 INGREDIENTS PER A 6 PERSONES

 1 cuixa de xai que pesi 1,8 kg  tallada 
 6 carxofes 
 1 ceba 
 2 tomàquets madurs
 3 pebrots del piquillo
 1 got petit de brandi
 Sal i Pebre negre

 Per la fer la picada
 1 llesca de pa de pagès
 12 avellanes torrades 
 5 nous

 


PREPARACIÓ I COCCIÓ

En una paella fregim la llesca de pa i la reservem. Netegem i tallem les carxofes en quatre, les fregim i les reservem.

Salpebrem el xai i el daurem lleugerament a la paella. L'acabarem de coure a cassola.
Piquem la ceba molt fina i la fem a foc lent fins que quedi transparent. Afegim el tomàquet ratllat. Quan estigui cuit ho aboquem a la cassola on tenim el xai. Mullem amb el brandi.
Fem una picada al morter amb el pa fregit, les avellanes, les nous i ho afegim a la cassola. Afegim aigua a la cassola, sense que el xai quedi cobert. Ho deixem coure a foc lent 30 o 40 minuts, vigilant que no quedi sec. Quinze minuts abans d'acabar, posem les carxofes i, al final, els pebrots del piquillo. Com tots els estofats, sempre són més saborosos l'endemà.

PER SABER-NE MÉS

Aquesta caldereta de xai  la va començar a cuinar l' àvia Guadalupe; la seva filla  Consuelo la va millorar afegint les carxofes i  la Carmen, la seva néta que també la cuina, ens l'ha fet arribar. Un llegat gastronòmic que ha passat de generació en generació.

Nosaltres l'hem cuinat  amb cuixa per respectar la recepta original, però si la feu amb coll de xai us quedarà molt bé.

 

RESULTAT A TAULA

Un plat d'hivern boníssim que podeu tenir preparat amb antelació.

 

 Montse