INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 cuixa de xai que pesi 1,8 kg tallada
6 carxofes
1 ceba
2 tomàquets madurs
3 pebrots del piquillo
1 got petit de brandi
Sal i Pebre negre
Per la fer la picada
1 llesca de pa de pagès
12 avellanes torrades
5 nous
PREPARACIÓ I COCCIÓ
En una paella fregim la llesca de pa i la reservem. Netegem i tallem les carxofes en quatre, les fregim i les reservem.
Salpebrem el xai i el daurem lleugerament a la paella. L'acabarem de coure a cassola.
Piquem la ceba molt fina i la fem a foc lent fins que quedi transparent. Afegim el tomàquet ratllat. Quan estigui cuit ho aboquem a la cassola on tenim el xai. Mullem amb el brandi.
Fem una picada al morter amb el pa fregit, les avellanes, les nous i ho afegim a la cassola. Afegim aigua a la cassola, sense que el xai quedi cobert. Ho deixem coure a foc lent 30 o 40 minuts, vigilant que no quedi sec. Quinze minuts abans d'acabar, posem les carxofes i, al final, els pebrots del piquillo. Com tots els estofats, sempre són més saborosos l'endemà.
PER SABER-NE MÉS
Aquesta caldereta de xai la va començar a cuinar l' àvia Guadalupe; la seva filla Consuelo la va millorar afegint les carxofes i la Carmen, la seva néta que també la cuina, ens l'ha fet arribar. Un llegat gastronòmic que ha passat de generació en generació.
Nosaltres l'hem cuinat amb cuixa per respectar la recepta original, però si la feu amb coll de xai us quedarà molt bé.
RESULTAT A TAULA
Un plat d'hivern boníssim que podeu tenir preparat amb antelació.
Montse