INGREDIENTS PER A 4 o 5 PERSONES
600 g de patates
200 g de pastanagues
50 g de pèsols
100 g de mongetes tendres
3 ous durs
50 g d’olives farcides d’anxova
150 g de tonyina o bonítol en conserva, amb oli d’oliva
300 g de maionesa
Sal
Aigua mineral o filtrada
Cogombrets en conserva (optatiu)
Tires de pebrot del piquillo (optatiu)
Pebre vermell dolç (optatiu)
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Posem aigua a bullir amb sal.
Posem les patates i les pastanagues netes i sense pelar (les pastanagues tampoc). Ho coem uns 30 minuts, comprovem la cocció i ho deixem refredar a la mateixa aigua.
En un cassó a banda, bullirem amb aigua i sal les mongetes tendres tallades a trossos petits 5 minuts, afegirem els pèsols i continuarem la cocció 5 minuts més.
Escorrem les verdures i refredem.
Pelem les patates, les pastanagues i els ous, ho tallem tot a daus petits.
En un bol, barregem totes les verdures, l’ou, la tonyina esmicolada i escorreguda, les olives farcides i uns cogombres tallats petits.
Afegim la maionesa i barregem bé. Anem incorporant més maionesa fins que la barreja estigui al nostre gust. Guardem a la nevera i la servim ben freda.
PER SABER-NE MÉS
Podem barrejar unes tires de pebrot del piquillo o pebrot escalivat o uns filets d’anxova. Els cogombrets en conserva tallats petits també hi queden molt bé. Podem substituir la tonyina per daus de pernil dolç, gambetes pelades, daus de pollastre cuit...
L’amanida russa no té un origen massa clar. És molt popular a tot el món i hi ha moltes versions. També és coneguda com l’amanida Olivier; cuiner rus d’origen franco-belga que la va popularitzar. Al restaurant Hermitage de Moscou, servien una amanida feta amb carn cuita de gall salvatge, cérvol, perdiu, caviar, llagosta, llengua de vedella, amb una maionesa amb mostassa i espècies. Segons explica al seu llibre Maria Mestayer, Marquesa de Parabere, també s’hi posava remolatxa, esturió fumat i pernil d’os entre altres ingredients. Per fer aquesta amanida ens hem basat en el llibre de la Carme Ruscalleda; la Màgia de la Cuina, amb unes divertides il·lustracions de la Pilarín Bayés.
RESULTAT A TAULA
L’amanida russa de tota la vida, bona a l’estiu i tot l’any. Què vagi de gust!
Júlia