Pastís de carxofes

INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES

1,200 kg de  carxofes tendres 
1 làmina de massa de pasta  brisa 
250 g de ceba 
100 g de formatge parmesà ratllat
4 ous
200 ml de nata líquida per cuinar
5 cullerades d'oli d'oliva
1 cullerada de mantega
Sal i pebre negre mòlt

ESTRIS

1 motlle rodó de 26 cm de diàmetre.

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Tallem els troncs de les carxofes i retirem les fulles exteriors de manera que només ens quedi la part més tendra. 
Rentem les carxofes, les tallem al llarg en quatre o sis talls i les reservem amb aigua i suc de llimona per evitar que s'oxidin. Els troncs els pelem i els afegim al bol amb les carxofes.
Pelem i laminem la ceba. L'ofeguem en una cassola amb una mica d'oli. No l'hem d'enrossir.
Afegim les carxofes a la cassola i ho deixem coure un parell de minuts. Ho mullem amb un vas d'aigua, tapem i baixem el foc. Ho deixem a foc lent 30 minuts fins que l'aigua s'hagi consumit. Les carxofes han de quedar ben tendres. 
Ho deixem refredar. 
Fem una barreja amb el formatge ratllat, els ous batuts, la nata líquida i ho salpebrem.
Escalfem el forn a 200 ºC

Posem la massa al motlle 

Traiem la pasta brisa de la nevera i l'estirem amb un corró donant-li forma rodona i fina. Untem el motlle amb mantega.
Per traslladar la massa al motlle, la recollim amb el corró i l'anem desenrotllant a sobre. Pressionem amb els dits per ajustar-la a la base. Retallem el que sobri.
Punxem la base amb una forquilla per evitar que s'infli al forn. La deixem a la nevera uns 15 minuts.
Seguidament cobrim amb paper de forn i, a sobre, hi podem posar llegums. Nosaltres hi hem posat pedretes de la platja de Blanes.
Entrem al forn uns 15 minuts. És el que es diu "coure en blanc". Retirem del forn, traiem les pedretes i, si cal, tornem a entrar al forn 5 minuts més perquè s'acabi de coure.
Ja la tenim a punt de farcir.

Afegim la barreja sobre la massa cuita
Afegim la barreja al motlle, la repartim bé i l'anivellem.
Entrem la quiche al forn i coem 40 minuts, fins que el farcit hagi quallat i veiem la superfície daurada.
La servim calenta o a temperatura ambient.

 

PER SABER-NE MÉS

El més important d'aquesta recepta és la qualitat de les carxofes, heu de comprar-les fresques i molt tendres. Compte amb sal. El formatge parmesà ja li dóna un punt salat.

El temps de cocció pot variar en funció del forn. Si la superfície comença a quedar massa fosca, baixeu la temperatura a 180 ºC.


VIDEORECEPTA

La recepta en 2 minuts

 



RESULTAT A TAULA

Una quiche boníssima que podem preparar amb antelació. Cal aprofitar la temporada de carxofes per gaudir d'aquesta recepta. Que vagi de gust!

Montse i Júlia