Aperitiu de pastes salades

INGREDIENTS

Una o dues làmines de pasta de full quadrada, en funció de la quantitat que en vulguem fer.
1 ou per pintar.
Llavors de rosella, de sèsam blanc o negre per decorar.

Per les pastes d'ametlla marcona: 1 ametlla per a cada unitat.
Per les pastes de xistorra: 1 tros de xistorra.
Per les pastes de formatge i nous: formatge mascarpone o Philadelplia i nous.
Per les pastes de sobrassada: 2 talls de sobrassada i una mica de mel.
Per les pastes de paté: 1 tall o una terrina de paté al gust.
Per les pastes de pernil dolç i formatge: 3 talls de pernil dolç i un tall de formatge per fer dauets.

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Cobrim la safata de forn amb paper de forn.
Batem l'ou i el reservem.
Agafem una de les làmines. La segona de moment la deixem a la nevera. Ens interessa que estigui freda perquè es manipula millor.
Estirem la pasta de full sobre el marbre de la cuina, deixant el seu paper a sota. Dividim la làmina amb 3 parts (ens podem ajudar amb un regle), i la punxem amb una forquilla.
De cada làmina poden sortir 3 tipus de pastes. 

Amb ametlla marcona
Tallem la tira de pasta de full a quadrats petits, els pintem amb ou batut i hi posem una ametlla a sobre pressionant lleugerament. Posem les pastes a la safata de forn.

Amb Xistorra
Agafem una tira de pasta de full, hi posem al damunt un tall de xistorra sencera de la mateixa llargada.
Abans d'enrotllar, pintem amb ou els laterals.
Enrotllem la xistorra, ens quedarà com un rul·lo. El posem a la safata del forn, deixant la junta a la part de sota.

Amb formatge i nous
Agafem una tira de pasta de full, hi posem al damunt una tira de formatge i a sobre nous trencades.
Seguim el mateix procediment que amb la xistorra

Amb sobrassada
Agafem una tira de pasta de full, hi posem al damunt la sobrassada, l'agafarem amb els dits i l'anirem posant a petits pessics sobre la pasta de full. 
Seguim el mateix procediment que amb les anteriors pastes.

Amb paté
Agafem una tira de pasta de full. El tall de paté l'utilitzarem ben fred de la nevera. El tallarem a tires i el posarem sobre la pasta de full. 
Seguim el mateix procediment que amb les anteriors pastes.

Escalfem el forn a 200 ºC
Tallem els rul·los de pasta, tot just marcant una mica sense acabar de tallar del tot, d'aquesta manera evitem que durant la cocció surti el farcit. 
Les pintem amb ou batut i decorem amb llavors, si n'hi volem posar.
Entrem al forn calent a 200 ºC, escalfor a dalt i a baix, uns 15 minuts, fins que les pastes quedin ben daurades.
Quan traiem els rul·los del forn, els deixem refredar i els acabem de tallar amb ganivet de serra. 
Al moment de servir, podem decorar les pastes amb una oliva, mitja nou, cogombrets... ho deixem al vostre gust. 

PER SABER-NE MÉS

Si volem fer una bona quantitat de pastes, és millor conservar la pasta de full a la nevera. L'anirem traient a mesura que l'anem necessitant, es manipula millor si està freda.
Hem fet una mostra amb 6 varietats.  Podeu fer-ne de tantes varietats com vulgueu, amb olives, tomàquet i anxoves, Frankfurt amb mostassa...

VIDEORECEPTA
Aperitiu de pastes saladesLa recepta en 2 minuts

 

RESULTAT A TAULA
Un aperitiu  fàcil, ràpid de preparar  i molt vistós, de vici!

 

Júlia i Montse