INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES

1,200 kg de carxofes tendres 
1 làmina de pasta  brisa
1 ceba grossa (250 g)
100 g de formatge parmesà ratllat
4 ous
200 ml de nata líquida per cuinar
5 cullerades d'oli d'oliva
1 cullerada de mantega
Pebre negre i sal

ESTRIS

1 motlle rodó de 26 cm

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Rentem les carxofes, tallem els troncs i retirem les fulles exteriors de manera que només quedi el cor. Les tallem al llarg i les reservem en un bol amb aigua i unes gotes de llimona per evitar que s'oxidin. Els troncs els pelem i els fem a tires. Els afegim al bol amb les carxofes.
Pelem i tallem la ceba a làmines i l'ofeguem en una cassola a foc suau. La ceba ha de quedar cuita, sense enrossir.
Hi afegim les carxofes i els troncs, barregem, salpebrem amb moderació i ho deixem coure un parell de minuts. Incorporem un vas d'aigua, tapem la cassola i abaixem el foc. Ho deixem coure a foc lent uns 30 minuts, fins que l'aigua s'hagi consumit. Les carxofes han de quedar ben tendres.
Deixem refredar les carxofes fins que queden tèbies.
En un bol, fem una barreja amb el formatge ratllat, els ous batuts i la nata líquida. Reservem.
Escalfem el forn a 180º C, escalfor a dalt i a baix.

Posem la pasta brisa al motlle

Traiem la pasta brisa de la nevera. L'estirem amb el corró donant-li forma rodona i prima. Untem el motlle amb mantega.
Per traslladar la pasta al motlle, l'emboliquem amb el corró i la desemboliquem sobre el motlle. Pressionem amb els dits per ajustar-la a la base i als laterals.
Retallem la pasta sobrant.
Punxem la base del motlle amb una forquilla, la cobrim amb paper de forn. A sobre hi podem posar llegums. Nosaltres sempre hi posem pedres petites de la platja de Blanes.
Ho entrem al forn calent i deixem coure uns 15 minuts. És el que en diem "coure en blanc". Ho traiem del forn, retirem el paper i les pedretes.
Podem entrar de nou el motlle al forn uns 5 minuts més per acabar la cocció. 
Ja ho podem omplir amb la barreja.

Afegim la barreja a la pasta brisa cuita
Posem les carxofes al motlle, les repartim bé. Seguidament, incorporem la barreja que tenim reservada al bol (ous, nata i parmesà). Ho anivellem bé.
Entrem la quiche al forn i coem uns 30 minuts a 180 ºC, fins que el farcit hagi quallat i la massa estigui daurada.
La podem servir calenta, a temperatura ambient o freda.

PER SABER-NE MÉS

Afegiu sal amb moderació. El parmesà ja li dóna un punt salat. Si podeu, quan folreu el motlle amb la pasta brisa, deixeu reposar a la nevera uns 15 minuts abans d'enfornar. El temps de cocció pot variar en funció de cada forn. Cal vigilar la cocció, cada forn és un món.

VIDEORECEPTA

La recepta en 2 minuts


RESULTAT A TAULA

Una quiche boníssima que podem preparar amb antelació. 

 

Montse i Júlia