Pastís de carxofes

INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES

1,200 Kg de carxofes tendres 
1 làmina de pasta  brisa
1 ceba gran (250 g)
100 g de formatge parmesà
4 ous
200 ml de nata líquida per cuinar
5 cullerades d'oli d'oliva
1 cullerada de mantega
Pebre negre i sal

ESTRIS

1 motlle rodó de 26 cm

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Tallem els troncs de les carxofes. Els retirem les fulles exteriors de manera que només en quedi el cor.
Rentem les carxofes, les tallem al llarg i les reservem en un bol amb aigua i unes gotes de llimona per evitar que s'oxidin.
Pelem i tallem la ceba a làmines, i l'ofeguem en una cassola a foc susu. La ceba ha de quedar cuita, sense enrossir.
Hi afegim les carxofes, barregem i ho deixem coure un parell de minuts. Hi afegim un vas d'aigua, tapem la cassola i abaixem el foc. Ho deixem coure a foc lent uns 30 minuts, fins que el brou s'hagi consumit. Les carxofes han de quedar ben tendres.
Deixem refredar les carxofes fins que queden tèbies.
Fem una barreja amb el formatge ratllat, els ous batuts i la nata líquida. Ho salpebrem.
Escalfem el forn a 200ºC,
Untem el motlle amb mantega i el folrem amb la massa. Ho punxem amb una forquilla perquè no creixi gaire i afegim  les carxofes.
Afegim la barreja al motlle.
Ho deixem coure tot plegat durant 40 minuts fins que el farcit hagi quallat i la massa sigui rossa.
El podem servir calent o fred.

PER SABER-NE MÉS

Els troncs de les carxofes no els llenceu, peleu-los, talleu-los a tires i coeu-los juntament amb les carxofes. Són molt gustosos.
Compte! Poseu-hi poca sal. Tingueu en compte que el parmesà ja li dóna un punt de salat.

El temps de cocció pot variar en funció de cada forn. Si volem evitar que la superfície quedi massa torrada, quan el pastís hagi quedat dauradet, el tapem amb paper d'alumini i continuem la cocció.

VIDEORECEPTA

La recepta en 2 minuts


RESULTAT

Un pastis boníssim que podem tenir preparat amb antelació. El podem menjar fred, tebi o calent.

 

Montse i Júlia