Canalons de peix

INGREDIENTS PER 35 canelons aprox.

35-40 canelons

 Per fer el farcit dels canelons

 1,100 kg de peix net i sense espines. Qualsevol peix de carn blanca ens serveix,   llampuga, lluç, calet...
 6 gambes o 6 escamarlans (opcional)
 4 grans d'all
 Una ceba grossa
 Oli d'oliva verge extra
 Sal

 Per fer la beixamel sistema tradicional
180 g farina
180 g mantega
2 l de llet
Nou moscada
Sal
Pebre

Per fer la beixamel robot thermomix 
210 g de farina
210 ml d'oli d'oliva verge extra
90 gr de ceba
1800 - 2000 ml de llet
Sal
Pebre
Nou moscada

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Per el farcit de peix
Preparem una plata de forn, hi posem l'oli i el peix, afegim la ceba trossejada fina i alguns alls sencers. Posem també les gambes o escamarlans, salem i ho tapem amb paper d'alumini. Ho enfornem a 220 ºC uns 25 -30 minuts.
Podem utilitzar diferents tipus de peix com ara lluç, calet, llampuga... Si el peix que escollim no té espines, és menys laboriós i més ràpid.
Un cop cuit el peix el deixem refredar; l'esmicolem amb els dits, les gambes o els escamarlans també.
A la pasta també afegirem el suc que ens ha quedat a la plata del forn i el suc dels caps de les gambes o escamarlans.
Fem una pasta i la lliguem amb una mica de beixamel fins que ens quedi una pasta melosa.

Per bullir els canelons

Posarem a bullir una olla amb uns 2 litres d'aigua, una mica de sal i un rajolí d'oli. Quan l'aigua bulli anirem posant els canelons un a un i sense deixar de remenar per evitar que s'enganxin.
Controlarem el temps (entre 10 i 12 minuts), els retirarem amb l'escumadora i els posarem ben plans a sobre d'un eixugamà estés al marbre de la cuina.

Per a la beixamel amb sistema tradicional: 
Escalfem la llet i la reservem. En una cassola fem fondre la mantega a foc suau, afegim la farina tot seguit i la coem uns 2 minuts (vigilem el foc, la mantega es crema amb facilitat). Anem afegint la llet calenta poc a poc remenant amb les varetes. Ho posem a punt de sal i pebre i afegim nou moscada. Quan comenci a bullir la retirem del foc. Si ens queden grumolls, passem la salsa per un colador fi o un colador xinés. 
Per a la beixamel amb robot thermomix: (tidrem que fer 2 tandes)
Pelem la ceba, la tallem a quarts i la posem dins del vas. Programem 5 segons/ velocitat 5. 
Amb l'espàtula, fem baixar la ceba de les parets del vas, afegim 105 g d'oli  i programem varoma/3 minuts/ velocitat 3,5.
Afegim 105 g de farina, programem 100 ºC/ 1 minut velocitat 2,5
Afegim 900-1000 ml de llet,  la sal, el pebre i la nou moscada. Barregem 10 segons/velocitat 5 i programem varoma/7 minuts/ velocitat 4 

Per acabar el plat

Omplim els canelons. Repartim el  farcit  a  cada caneló, els emboliquem i els anem posant amb cura a la safata de forn que prèviament hem untat amb mantega. Escampem la beixamel per sobre, hi afegim una mica de formatge ratllat per sobre i ho acabem amb uns trocets de mantega. Posem els canalons  al forn i l'escalfem a 200 ºC, els deixem  fins que quedin rossos i els servim.

PER SABER-NE MÉS
Per fer els canelons de peix, podem utilitzar diferents tipus de peix. Aquests estan fets  de calet i llampuga i han tingut molt d'èxit. Podem tenir aquest plat fet amb antelació i el podem enfornar una estona abans de seure a taula.

RESULTAT A TAULA
Els  canelons de peix són un plat de festa i d'èxit assegurat.

Montse