Arròs de l'àvia Francisca

 INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

500 g d'arròs 
4 escamarlans grossos
400 g de sèpia
300 g de musclos
2  cebes
2 grans d'all
1 pebrot verd
4-5 tomàquets madurs (o 4 culleres de tomàquet de pot)
Oli d'oliva verge
Sal
Vi ranci (opcional)

Per al brou:
Peix de roca
1 ceba
2 grans d'all
aigua
Oli d'oliva verge
Sal


PREPARACIÓ


Brou de peix

Posem al foc una olla amb una mica d'oli.
Hi afegim el peix, una ceba tallada a trossos i un parell de grans d'all. Deixem coure una mica el peix i, quan comenci a quedar una mica cuit (veurem que s'agafa al fons de l'olla), hi afegim l'aigua i ho deixem bullir 25 minuts. Parem el foc i el deixem infusionar uns 30 minuts.
Mentre es cou el brou, podem fer el sofregit de l'arròs.

Preparació de l'arròs

Agafem els musclos i els posem en una cassola o pot, hi afegim tot just un rajolí d'aigua, els tapem i encenem el foc. Dels deixem 3-4 minuts al foc fins que s'obrin i els reservem. El suc que han deixat anar l'afegim al brou.
Rentem  i tallem la sípia a trossets petits, i reservem la salsa de color marró que porta. Si fem servir calamar o canada, el tallarem a rodelles.
Piquem la ceba i el pebrot verd, ratllem el tomàquet.

En una paella escalfem l'oli i hi posem els escamarlans o gambes, durant un minut aproximadament, només per donar gust al oli. Els retirem i els reservem.
Afegim a aquest oli, el calamar o la sípia. Si fem servir calamar, l'afegim al mateix oli, el coem 2-3 minuts i el reservem amb els escamarlans.
Afegim la sípia tallada i la deixem coure. Si la sípia és molt gruixuda, hi afegim una mica de brou i la deixem coure una bona estona perquè quedi ben tova.
Quan tenim la sípia cuita, sense treure-la de la paella, hi afegim la ceba picada i la sofregim. Mentre sofregim, afegim una mica de vi ranci.
Quan la ceba estigui mig feta, hi afegim el pebrot i ho acabem de coure.
En aquest punt afegim la salsa de la sípia que hem reservat.
Hi posem el tomàquet i el deixem coure uns minuts més.
Si ens queda massa sec, podem afegir-hi una mica més de vi ranci.
Hi Incorporem l'arròs i li donem un parell de tombs (en aquest punt podríem aturar-nos i acabar al plat en el moment que ens anés bé de coure l'arròs).
Hi afegim el brou calent i els escamarlans, musclos, calamar...   i ho deixem coure els minuts que indiqui el fabricant. 
Passat el temps apaguem el foc, tapem la paella 3-5 minuts i la servim.


PER SABER-NE MÉS

Podem substituir el brou fet a casa per brou comercial. La quantitat de brou sempre és el doble que la quantitat d'arròs.
Els ingredients de la paella poden variar; penseu que no per posar més quantitat i varietat de peix ens quedarà més bona. El punt d'èxit de la paella sempre és el sofregit i la qualitat dels ingredients.
Podem substituir la sípia o calamar per canada. La canada és molt més barata que el calamar i dóna molt bon gust a l'arròs.

 

VIDEORECEPTA
Arròs de l'àvia  FranciscaLa recepta en 3 minuts

 

 

RESULTAT

Aquest arròs és un dels excel·lents llegats culinaris de l'àvia Francisca. 

Montse