Canelons de peix

 INGREDIENTS PER uns 35 canelons aprox.

35-40 canelons

 Per fer el farcit dels canelons

1,100 kg de peix net i sense espines. Qualsevol peix de carn blanca ens serveix,   llampuga, lluç, calet...
 6 gambes o 6 escamarlans (opcional)
 4 grans d'all
 Una ceba grossa
 Oli d'oliva verge extra
 Sal

 Per fer la beixamel sistema tradicional
180 g farina
180 g mantega
2 l de llet
Nou moscada
Sal
Pebre

Per fer la beixamel robot thermomix 
210 g de farina
210 ml d'oli d'oliva verge extra
90 gr de ceba
1800 - 2000 ml de llet
Sal
Pebre
Nou moscada

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Per el farcit de peix
Preparem una plata de forn, hi posem l'oli i el peix, afegim la ceba trossejada fina i alguns alls sencers. Posem també les gambes o escamarlans, salem i ho tapem amb paper d'alumini. Ho enfornem a 220 ºC uns 25 -30 minuts. 
Podem utilitzar diferents tipus de peix com ara lluç, calet, llampuga... Si el peix que escollim no té espines, és menys laboriós i més ràpid. 
Un cop cuit el peix el deixem refredar; l'esmicolem amb els dits, les gambes o els escamarlans també.
A la pasta també afegirem el suc que ens ha quedat a la plata del forn i el suc dels caps de les gambes o escamarlans.
Agafem les pells i els caps de les gambes, els posem en un cassó  tot just coberts d'aigua i fem una mica de brou.  El colem, el concentrem i l'afegim a la pasta.
Fem una pasta i la lliguem amb una mica de beixamel fins que ens quedi una pasta melosa. 

Per bullir els canelons

Posarem a bullir una olla amb uns 2 litres d'aigua, una mica de sal i un rajolí d'oli. Quan l'aigua bulli anirem posant els canelons un a un i sense deixar de remenar per evitar que s'enganxin. 
Controlarem el temps (entre 10 i 12 minuts), els retirarem amb l'escumadora i els posarem ben plans a sobre d'un eixugamà estés al marbre de la cuina.

Per a la beixamel amb sistema tradicional: 
Escalfem la llet i la reservem. En una cassola fem fondre la mantega a foc suau, afegim la farina tot seguit i la coem uns 2 minuts (vigilem el foc, la mantega es crema amb facilitat). Anem afegint la llet calenta poc a poc remenant amb les varetes. Ho posem a punt de sal i pebre i afegim nou moscada. Quan comenci a bullir la retirem del foc. Si ens queden grumolls, passem la salsa per un colador fi o un colador xinés. 
Per a la beixamel amb robot thermomix: (tidrem que fer 2 tandes)
Pelem la ceba, la tallem a quarts i la posem dins del vas. Programem 5 segons/ velocitat 5. 
Amb l'espàtula, fem baixar la ceba de les parets del vas, afegim 105 g d'oli  i programem varoma/3 minuts/ velocitat 3,5.
Afegim 105 g de farina, programem 100 ºC/ 1 minut velocitat 2,5
Afegim 900-1000 ml de llet,  la sal, el pebre i la nou moscada. Barregem 10 segons/velocitat 5 i programem varoma/7 minuts/ velocitat 4 

Per acabar el plat

Omplim els canelons. Repartim el  farcit  a  cada caneló, els emboliquem i els anem posant amb cura a la safata de forn que prèviament hem untat amb mantega. Escampem la beixamel per sobre, hi afegim una mica de formatge ratllat per sobre i ho acabem amb uns trocets de mantega. Posem els canalons  al forn i l'escalfem a 200 ºC, els deixem  fins que quedin rossos i els servim.

 

PER SABER-NE MÉS
Per fer aquests canelons, podem utilitzar diferents tipus de peix. Aquests estan fets  de calet, però queden bons amb lluç,  llampuga, etc.). Si el peix que escollim no té espines és menys laboriós. Podem tenir aquest plat fet amb antelació i  enfornar-lo una estona abans de servir-lo.

RESULTAT
Els  canelons de peix són un plat de festa i d'èxit assegurat.

Montse