Mona de Psqua

INGREDIENTS

Un pa de pessic
125 g de mantega
60 g de sucre llustre
1 cullerada de sucre vainillat
300 g d’ametlla Marcona crua
Melmelada d’albercoc o préssec
Sucre llustre per empolsimar el pastís 

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Torrem les ametlles
Escalfem el forn a 150 ºC. Posem les ametlles en una plata de forn, ben planes. Entrem la safata al forn i torrem les ametlles. El tems aproximat és de 15 a 18 minuts. La millor opció és observar el color i tastar-les. Un cop fetes, les traiem del forn, deixem refredar i les piquem al morter o amb un ganivet de fulla ampla. No han de quedar trossos massa petits, mireu la foto.

Fem el pa de pessic tradicional

INGREDIENTS

5 ous de 50 g
150 g de farina
175 g de sucre
1 culleradeta de llevat en pols
Un pols de sal
Mantega per untar el motlle
Sucre llustre

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Untem amb mantega un motlle rodó desmuntable d'uns 22 cm. Folrem la base amb paper de forn i l'untem de nou. L'empolsimem amb farina perquè no s'enganxi i espolsem la que sobri.
Pre-Escalfem el forn a 150 ºC

En un bol muntem les clares a punt de neu amb les varetes elèctriques i el pols de sal.
En un altre bol, també amb les varetes, blanquegem els rovells amb el sucre fins que canviïn de color.
Tamisem la farina barrejada amb el llevat.
Afegim les clares muntades al bol on tenim els rovells, a poc a poc embolcallant-los amb l'espàtula.
Finalment afegim la farina en 2 o 3 vegades, barrejant amb cura fina que quedi homogeni.
Aboquem la massa al motlle i el posem al forn, sobre la reixeta, ben centrat amb cocció per aire, alçada 2. 
Deixem coure 25 minuts, sense obrir el forn, i fem la prova de l’ escuradents. Si surt net, parem el forn i deixem el pa de pessic 10 minuts més sense obrir la porta. Passat aquest temps, obrim la porta i el deixem 5 minuts més a dintre amb la porta oberta.
Traiem del forn, deixem refredar una mica, desemmotllem quan encara és calent i el deixem refredar a sobre d'una reixeta.

Fem la crema de mantega

En un bol, barregem els 125 g de mantega pomada amb el sucre llustre i el sucre vainillat. Treballem amb varetes manuals fins que el sucre quedi ben incorporat.

Muntatge de la sara

Obrim el pa de pessic per la meitat i escampem la melmelada. Tapem de nou. Seguidament ho cobrim amb la crema de mantega; els laterals i la superfície. Posem les ametlles picades fins que quedi ben cobert. Ho aprofitem tot, si ens han quedat trossos petits, els posem per sobre. Acabem escampant sucre llustre al gust.

SaraPER SABER-NE MÉS

El resultat final del pastís depèn molt del punt de torrat de les ametlles. S’ha de vigilar el forn i tastar-les. El pa de pessic bàsic no té cap secret. Si seguim les instruccions, surt perfecte. Escampem la crema de mantega amb un gruix suficient perquè l’ametlla quedi ben fixada. Aquest pas és el més laboriós. Un cop acabat, el podem presentar com un pastís o guarnir-lo i convertir-lo en una mona de luxe.

RESULTAT A TAULA

Un pastís de categoria, boníssim, dels meus preferits. Animeu-vos a fer-lo; triomfareu.

Montse i Júlia