Pastís de mousse de llimona

INGREDIENTS

Per fer la base
60 g de farina
60 g de sucre
2 ous
1 pols de sal


Per fer la mousse
4 ous
200 g de sucre
2 llimones (necessitarem 1 pell de llimona i 100 ml de suc)
350 ml de nata per muntar (mínim 35 % MG)
22 g de fulles de gelatina neutra
1 pols de sal

Per fer la cobertura
35 g de gelatina de llimona en pols
300 ml d'aigua mineral
1 llimona

Estris
1 motlle desemmotllable de 24 cm, amb la base folrada amb paper de forn.

 

PREPARACIÓ AMB SISTEMA TRADICIONAL

Preparació de la base
Escalfem el forn a 180 ºC
En un bol posem els ous, el sucre i, amb l'ajuda de varetes elèctriques, ho blanquegem 5 min aprox. Queda d'un color més pàl·lid i augmenta de volum.
Afegim la farina, un pols de sal i ho barregem embolcallant  fins que quedi una barreja homogènia.
Posem la massa al motlle i enfornem a 180 ºC 15 minuts. Ho retirem del forn, deixem refredar sense desemmotllar i reservem.

Preparació de la mousse

Bol 1: Posem la gelatina a hidratar amb aigua freda; mínim 5 minuts.
Bol 2: Pelem una llimona evitant agafar la part blanca. La barregem amb el sucre  i ho triturem amb la picadora o un robot; el que tinguem.

Bol 3: Preparem 100 ml de suc de llimona  i l'escalfem a 80 ºC (amb un cassó al foc, o al microones).  Barregem la gelatina escorreguda, remenem fins que es desfaci i reservem.

Bol 4: Per muntar la nata, una estona abans posarem un bol a la nevera. És important que tant el bol com la nata estiguin molt freds. Amb varetes elèctriques muntem la nata i la reservem a la nevera.

Separem els rovells de les clares. 
Els rovells els posem amb el sucre i la pell de llimona (Bol  2). Amb les varetes elèctriques ho blanquegem. Queda d'un color més pàl·lid i augmenta el volum.

Bol 5: Amb les varetes elèctriques, muntem les clares a punt de neu amb un polsim de sal. Reservem.

Agafem la barreja dels ous i el sucre i  hi afegim la nata muntada.  Ho fem amb dues vegades, embolcallant de baix a dalt.
Afegim  2 o 3 vegades  les clares muntades, embolcallant amb suavitat fins que quedi una barreja homogènia.
Ho aboquem al motlle on tenim la base i ho deixem a la nevera cobert amb paper film.


PREPARACIÓ AMB THERMOMIX

Preparació de la base
Escalfem el forn a 180 ºC
Al vas del robot hi posem la papallona, el sucre i els ous. Programem 5 minuts, 37 ºC, velocitat 3,5. Seguidament programem 5 minuts, velocitat 3,5.
Afegim la farina i la sal. Programem 10 segons, velocitat 1,5.
Aboquem la barreja al motlle i enfornem 15 minuts a 180 ºC. 
Ho retirem del forn, deixem refredar i no el desemmotllem.

Preparació de la mousse
Bol 1: En un bol posem la gelatina a hidratar amb aigua freda, mínim 5 minuts.

Bol 2: Muntem la nata. Posem la papallona al vas del robot (és important que tant el vas com la nata estiguin molt freds). Programem velocitat 3,5 sense temps. Vigilem pel forat de la tapa i, quan la nata estigui muntada, parem el robot i la passem a un bol que reservarem a la nevera.

Bol 3: Pelem una llimona evitant afagar la part blanca. Escorrem el suc de les dues llimones. Necessitem  100 ml. 

Bol 4: Esbandim lleugerament el vas del robot, afegim el suc de llimona i programem 3 minuts, 100 ºC ,velocitat 1.
Afegim al vas les fulles de gelatina escorregudes. Programem 15 segons, velocitat 3, i reservem en un bol.

Bol 5: Posem al vas  la pell llimona reservada, el sucre i programem  30 segons, velocitat progressiva 5-10.
Separem els rovells de les clares. Afegim els rovells al vas. Programem 5 minuts, 80 ºC, velocitat 3,5.
Afegim la barreja del suc de llimona i la gelatina que tenim reservada i programem 12  segons, velocitat 3,5.
Ho aboquem a un bol i reservem.

6- Per muntar les clares, rentem el vas del robot, l'eixuguem i hi posem la papallona.  Afegim al vas, les clares i unes gotes de suc de llimona. Les muntem programant 7 minuts, velocitat 3,5.

7- Agafem el bol  de la nata i el del sucre amb els rovells. Barregem en 2 o 3 vegades, embolcallant-ho amb una espàtula de baix a dalt. 
Afegim  en 2 vegades, les clares muntades, també amb moviments suaus.
Aboquem la barreja sobre la base que ja tenim al motlle.



PREPAREM LA COBERTURA
El pastís, ha de reposar dues hores a la nevera. Després el traurem i hi posarem al damunt rodelles de llimona tallades molt primes.  El tornem a posar a la nevera.
Deixem unes  2 hores més, i prepararem la gelatina.
Posem 150 ml d'aigua en un cassó  i l'escalfem. Quan arrenqui el bull parem el foc, afegim la gelatina i la desfem. Afegim 150 ml d'aigua freda, barregem bé i reservem.
Quan sigui tebi, ho aboquem sobre el pastís cobrint les rodelles de llimona. Ho tornem a posar a la nevera fins que qualli.

 

PER SABER-NE MÉS
Aquest pastís necessita hores de nevera. Recomanem preparar-lo el dia abans.
Tant si muntem la nata amb varetes com amb robot, és molt important que  posem els estris a la nevera, han d'estar molt freds.
També  és important que les rodelles de llimona les posem damunt del pastís molt abans d'afegir la gelatina de llimona. Si no ho fem així, la llimona sura i no queda bé.

 

VIDEORECEPTA
Pastís de mousse de llimonaLa recepta en un minut

 

 

 

 

RESULTAT A TAULA
Un pastís molt vistós, suau, delicat, refrescant i bo. 

 

Montse