INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 kg de tomàquets madurs
100 g de pa blanc sense crosta
100 ml d'oli d'oliva verge extra
1 gra d'all petit sense el grill
Sal
4 cullerades soperes de vinagre de Xerès
Per acompanyar
1 ou dur picat
Encenalls de pernil salat
PREPARACIÓ
Amb batedora elèctrica
Rentem els tomàquets, els escaldem un minut, els pelem i els fem a quarts. En un bol barregem els tomàquets amb el pa esmicolat, l'all pelat, picat i sense el grill. Batem fins a aconseguir una textura de crema. Mentre ho batem, anem afegint l'oli a poc a poc. Rectifiquem de sal, afegim el vinagre i guardem a la nevera. Servim ben fred acompanyat d'ou dur picat i encenalls de pernil salat.
Amb batedora de sobretaula o Thermomix
Rentem els tomàquets i els tallem en 4, no cal escaldar-los ni pelar-los. Pelem l'all i retirem el grill. Esmicolem el pa amb els dits. Posem tots els ingredients al vas, tapem i triturem augmentant la velocitat fins que quedi una textura cremosa i veiem tots els ingredients ben integrats. Rectifiquem de sal i vinagre i guardem a la nevera. Servim ben fred acompanyat d'ou dur picat i encenalls de pernil salat.
PER SABER-NE MÉS
El salmorejo és una crema freda que se serveix habitualment de primer plat. És tradicional i molt popular, originari de la província de Córdoba. A diferència del gaspatxo, té una consistència de crema o salsa, ja que no se li afegeix aigua. Es pot afegir més o menys molla de pa, variar la quantitat d'oli o no posar-hi vinagre. De versions n'hi ha moltes; nosaltres us hem volgut explicar la nostra.
RESULTAT A TAULA
Júlia