Llom a la sal  

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 peça de llom de 750g Sal gruixuda ( 2kg aprox.) Pebre negre mòlt Romaní fresc, 4 branques Oli d’oliva verge extra


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Encenem el forn a 220 °C. Preparem una safata de forn, posem una base de sal d’uns 2 cm i unes branques de romaní a sobre. Agafem la peça de llom, l’amanim amb el pebre i la posem a la safata. Posem un parell de branques de romaní a sobre del llom i l’acabem de cobrir completament amb la sal. Premem amb les mans i entrem la safata al forn uns 25 minuts. La sal quedarà lleugerament daurada i s’esquerdarà. En aquest punt sabrem que la carn està feta. Traiem la safata del forn i aixequem la capa de sal que ens sortirà com una tapadora. Netegem la carn amb un drap sec, la deixem refredar i la guardem a la nevera. Tallem la carn a talls fins i la servim freda amb un raig d’oli i acompanyada d’amanida al gust.

PER SABER-NE MÉS
Podem humitejar la sal amb unes cullerades d’aigua per fer-la més compacta. Aquesta carn la podem servir calenta o freda. Amanida amb oli d’oliva és excel·lent.

 

Hi ha diverses salses que l’acompanyen molt bé:

Compota de poma:
Per aquest tall, posarem a bullir 4 pomes reinetes pelades i tallades amb un pols de sal i una mica de canyella. Afegirem poca aigua, 100 ml. Deixarem bullir uns 30 minuts a foc suau i triturarem deixant una textura ben fina. Servirem aquesta compota amb el llom. Queda tan bona freda com calenta.

Salsa d’escalivada: Posarem al vas de la batedora un pebrot i una albergínia escalivats, pelats i sense llavors. Triturarem amb sal, pebre negre mòlt i 50 ml d’oli d’oliva verge extra fins a obtenir una pasta fina. Ens quedarà una salsa molt bona per acompanyar el llom.

Vinagreta de mostassa i mel:
Posarem 1 cullerada de mostassa, 6 d’oli d’oliva verge extra, 1 de mel, 2 de suc de llimona, 1 de vinagre de vi blanc i pebre negre mòlt al gust. Ho posem tot dins d’un pot de vidre, tapem, sacsegem i amanim la carn.

RESULTAT A TAULA
Una carn fàcil que podem cuinar amb antelació. Acompanyeu-la amb amanida i qualsevol de les salses que us proposem. De luxe!

Júlia